Po čtyřicítce pravidelně na mamograf

Nevadí ani silikonům

Ženská prsa se v průběhu let přirozeně mění, s přibývajícími lety se bohužel zvyšuje i riziko vzniku rakoviny prsu.

Jakékoliv běžné změny ve velikosti či pevnosti prsou jsou zcela přirozené. Důležité je hlavně to, aby prsa zůstala zdravá. V mládí se někdy mohou objevit například bulky, ve vyšším věku cysty. V závažnějších případech hrozí i rakovina prsu, která je ostatně v České republice nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Pro zdravé poprsí v jakémkoliv věku je tak zcela zásadní prevence a včasná diagnostika.

Samovyšetřování, doufejme, umi každá žena, ale ještě mnoho z nich zapomíná na pravidelnou návštěvu mamografického oddělení, které je od 45 let hrazené zdravotními pojišťovnami. Nemusí se bát ani ty, které mají silikonové implantáty.

Už po dvacítce začínají být prsa ovlivněna působením gravitace a výkyvy tělesné hmotnosti. Mnoho žen si v tomto věku navíc vybírá špatnou velikost podprsenky, která kromě nepěkného vzhledu může hlavně uškodit zdraví. Zvláště ženám s větším poprsím může nevhodné prádlo způsobit například bolesti zad. Pokud podprsenka škrtí, dochází k omezení průtoku krve, což v horších případech vede ke vzniku cyst. Nežádoucím komplikacím lze předejít včasným výběrem dobře padnoucího spodního prádla.

Ač stále opomíjená, důležitá je už v tomto věku i prevence:

„Samovyšetření prsu by ženy měly provádět pravidelně každý měsíc, ideálně v období po menstruaci, a v případě neobvyklých změn navštívit lékaře. Zvlášť důsledné by měly být ženy, u kterých se nádorové onemocnění objevuje v rodinné anamnéze. Pacientka časem získá rutinu a přehled o „normálním“ vzhledu svých prsou a jakoukoliv odchylku snadno rozezná,“


vysvětluje MUDr. Lucie Hallamová, vedoucí lékařka EUC Mamocentra Olomouc.

Po třicítce je důležité kontrolovat prsy mnohem důkladněji. V případě nálezu neobvyklých nebo bolestivých útvarů by ženy měly neodkladně kontaktovat svého gynekologa. Ten je v případě nutnosti odkáže na další vyšetření.

„Nejčastěji se používá sonografické vyšetření, které je bezbolestné a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Provádí se na vyšetřovacím lehátku pomocí ultrazvukové sondy,“ popisuje MUDr. Lucie Hallamová.

Po porodu jsou sice prsa stále elastická, ale vlivem kojení mohou ztratit na pevnosti. Při nadměrném zvětšení prsou může dojít k popraskání pokožky – vzniklé strie pak lze pravidelně promazávat pečujícím olejem. Během kojení by si pak ženy měly dát pozor především na mastitidu neboli zánět mléčných

Vzhled ňader se po čtyřicítce začíná měnit mnohem výrazněji. Prsní tkáň se postupně přetváří na tuk, a prsa jsou tak mnohem měkčí. V prsou navíc ubývá kolagenu, což způsobuje jejich pokles. S přibývajícím věkem se zároveň zvyšuje i riziko rakoviny prsu. Prevence je tak ještě důležitější a ženy by ji rozhodně neměly podcenit. Nárok na mamografické vyšetření vzniká vždy s odstupem dvou let od poslední kontroly, nutná je žádanka od gynekologa nebo praktického lékaře. 

Častým argumentem pro zanedbání preventivního vyšetření bývá obava z poškození tvaru či struktury prsou v případě, že obsahují silikonové implantáty.

„Není se ale čeho bát, mamograf implantát nepoškodí a nemůže způsobit ani jeho prasknutí. Vyšetření se u těchto pacientek provádí stejně, pouze pokud je to možné, tak se implantáty posunou mimo zobrazovanou tkáň, uzavírá MUDr. Hallamová.

Foto: pixabay a archiv

 

 

Komentáře