Kolik tuku je 50 chlebíčků?

Málokdo vydržel o Vánocích s přísnou dietou, protože jsme byli obloženi nejrůznějšími dobrotami. Ale pokud to s jídlem a energií v nápojích s alkoholem přeženeme pouze výjimečně a pamatujeme aspoň na denní svižnou procházku, nic moc se nestane. 


Pro zajímavost: abychom přibrali jedno kilo tuku, museli bychom v krátkém čase sníst asi 50 obložených chlebíčků nebo 11 čokolád.

Problém nastává, když k přejídání dochází po delší dobu, což se často děje, aniž by si to člověk uvědomoval. Zjistí to, až když váha nebo těsné oblečení ukáže, že se tělo obaluje tukem, upozorňuje MUDr. Michal Lazák. 

Přejídání nemusí být spojeno se zvláštními příležitostmi; příčiny nadměrné konzumace mohou být také psychického rázu, kdy se jídlo stává prostředkem k zahnání nudy nebo potlačení stresu. Negativní vliv mají často také špatné stravovací návyky, které si neseme z rodiny, a svou roli může hrát i šetrnost, kdy se potraviny spíše dojídají, než vyhazují, a to opět podporuje nezdravou spotřebu. 

Statistiky také ukazují, že přejídání je problémem stále většího počtu Čechů. Šest z deseti obyvatel ČR trpí nadváhou a každý pátý je obézní, což řadí Čechy mezi nejtlustší národy v Evropě. Důsledkem je potom větší riziko cukrovky nebo nealkoholového ztukovatění jater, které může vést až k cirhóze.

Spolu s úpravou jídelníčku se doporučuje zvýšení pohybové aktivity - nejlepší je běh nebo rychlá chůze minimálně 30 minut denně a alespoň 5 dnů v týdnu. Je to prospěšné i pro kardiovaskulární aparát. Tato aktivita vede k redukci podkožního i viscerálního tuku včetně tuku jaterního.

V zimě často zapomínáme na dostatečný pitný režim, dáváme přednost horkému čaji, a ten  vylepšíme medem, citronem anebo něčím ostřejším. Neměli bychom vynechávat ani na minerálky, které si můžeme v chladném období trochu ohřát; možná z nich zmizí pár bublinek, ale stopové prvky a důležité minerály zůstanou.

Někteří z nás si dávají novoroční předsevzetí, například: až sním vánoční cukroví, najedu na to, a to už určitě... Jiní si říkají, že to nemá cenu, že své sliby nedodrží. Ale možná by stačilo méně a zdravěji jíst, víc se hýbat - a vymanit se z výše zmíněné statistiky o nadváze a obezitě.

Ilustrační foto: pixabay

Komentáře