I děti mohou mít migrénu

 

Maminky a babičky, bolí vaše děti hlava? Čtěte dál. Více než 10 procent školních dětí se potýká s často podceňovaným a zároveň nedostatečně diagnostikovaným onemocněním zvaným migréna.

Kubík byl jiný než jeho bráchové. Rychle přišel na svět, rychle se naučil, co si zamanul a taky moc rychle dospěl. Bolest mu ale vzala kus dětství a bezstarostnosti.

Záchvaty migrény začal trpět v 5 letech a než mu lékaři stanovili diagnózu, byla to dlouhá a bolestná cesta. Bez jakéhokoli varování se dostal do bodu bolesti, zoufale plakal, zvracel a pak spal až 10 hodin.

„Netušili jsme, co se děje. Dva roky jsme se ,plácali‘ v nevědomosti – doplňovali jsme železo, pokoušeli se hlídat jídlo, pití, aktivity a spánek,“ vzpomíná Kubíkova maminka.

„Hledala jsem všechny informace, které jsem mohla nalézt, a nakonec jsem zjistila, že má migrénu. Dětská lékařka moje přesné popisy záchvatů ignorovala.“

Neuroložka nám dala odpověď

Po první návštěvě neuroložky se věci daly do pohybu. Dostali odpověď na všechny otázky. EEG i magnetická rezonance byly v pořádku. Kubík je zdravý, trpí „jen" migrénou. 

Od té doby bojuje. Už je mu devět, pPozná, že ho začíná bolet hlava a někdy na ni i vyzraje. Ale ta jednou za měsíc přijde, nic ji nezastaví a na dva dny Kubíka vyřadí z provozu. 

„A já zase vidím ty prázdné oči plné bolesti, jak prosí o pomoc a nemůžu nic víc, než ho držet. Jsem tam s ním a naší bolestí, potichu a potmě. Ale teď už vím, že to přejde. Že je to ,jenom‘ migréna.


Pro tyto děti právě vyšla osvětová publikace Můj Bolehlávek, jejímž cílem je pomoci jim tuto nemoc lépe pochopit a vyrovnat se s ní. Jde o pohádkový příběh holčičky Danielky, která na cestě na prázdniny zažije svůj první záchvat migrény. Jak to dopadne, co jí pomůže a kdo je Bolehlávek, to se děti dozví v knížce, která obsahuje také slovo psychologa, praktický průvodce, jak na migrénu u dětí a také příběh a tipy od devítiletého Kubíka, který se s migrénou potýká od svých 5 let. Knížku vydala pacientská organizace Migréna-help.

 

 

Komentáře