Ječné zrno, vlčí zrno nebo něco v oku

Některé běžnější oční nemoci potkají starší i mladší generaci. Někdy si pomůžeme sami, jindy zajdeme do lékárny, ale na kontrolu k očnímu lékaři bychom měli chodit pravidelně.


Jedním z nejčastějších očních problémů je tzv. syndrom suchého oka. Více se týká především žen vyššího věku, ale nejen těch; znají ho téměř všichni, kdo dlouho pracují s počítačem v suchých klimatizovaných místnostech. Projevuje se řezáním, pálením, pocitem suchých očí, světloplachostí nebo i bolestí.

Zajděte si do lékárny pro tzv. umělé slzy - ideálně bez konzervačních látek, kapky obsahující kyselinu hyaluronovou nebo oční protizánětlivé léky. V lékárně vám poradí.

Akutní hnisavý zánět okraje očního víčka - ječné zrno (hordeolum) se nejčastěji objevuje u osob s cukrovkou nebo poruchou imunity, ale někdy i u dětí i zdravých dospělých. Nejdřív se objeví zánět na víčku, potom hmatný kulovitý tvar pod víčkem, který může prasknout.

Někdy se oční víčko zhojí samo, pokud ne, lékař předepíše antibiotickou oční mast nebo kapky.

Zánět mazových žláz očního víčka se jmenuje vlčí zrno (chalaseon). Častěji ho mívají pacienti s růžovkou nebo s nekorigovanými zrakovými vadami.  Příznaky bývají podobné jako u ječného zrna.

U akutních stavů pomohou teplé obklady, a také antibiotická mast v kombinaci s kortikoidy.

Pokud se nám dostane "něco do oka", měli bychom postupovat takto:

Netlačit na oko, rozhodně nepoužívat žádné nástroje (pinzetu, vatový tampon apod.), ale po umytí rukou vypláchnout cizí předmět jemným proudem teplejší vody. Pokud nelze cizí těleso v oku odstranit popsaným způsobem, pokud má ostré hrany, obsahuje chemikálie nebo vletělo do oka vysokou rychlostí a oko krvácí, rychle vyhledejte lékaře.

Foto: pixabay


Komentáře