PF 2023 Nic nemusíme

Asi je zbytečné dávat si novoroční předsevzetí, stejně je nakonec většina z nás nedodrží, protože se v nich zavazujeme nejčastěji k tomu, že si odepřeme něco, co máme rádi: čokoládu, sklenku vína nebo víc, lenošení před televizí...



Mnohem lepší je stanovit si do dalšího roku pár zásad, které učiní život příjemnější a jednodušší, a to především tehdy, když je nám víc let. 

Budu se stýkat jen s lidmi, se kterými je dobře 

Zní to jako sobecká věta, ale není. Co je to "dobře"? Pro někoho je to za každých okolností pozitivně naladěná kamarádka, která umí házet problémy za hlavu. Pro někoho stará osamělá dáma, kterou navštěvuje v domově pro seniory, předčítá jí a když od ní odchází, je mu tak nějak dobře, aniž ví proč. Podstatné je přestat říkat: Musím jít s Alenou do kavárny, no to zase bude otrava, vůbec se mi tam nechce, ona pořád jen na všechno nadává. anebo mluví jen o sobě a pořád to samé a mne v podstatě neposlouchá.

Internet je sluha, ne pán

Internet a sociální sítě slouží výhradně k získávání informací, vzdělávání se a zábavě. Jakmile někdo začne mít třeba jen trošku pocit, že ovlivňuje jeho myšlení a že na něm tráví více času než při jiné činnosti, potom pozor! Je třeba přestat říkat například "přeposlal mi to kamarád, ať to pošlu dál". Většinou jsou to hoaxy nebo jiné blbiny. 

Nic nemusím

Ve vyšším věku už nikdo nemusí poslouchat, že něco musí udělat, něco si myslet, něco říkat. Právě současná seniorská generace, která je poslední, která zažila dobu, kdy lidé nemohli říkat, co si myslí, by si měla znovu a znovu uvědomovat, jak hodně se doba změnila. Právě třeba na internetu najdeme nejrůznější "návody na život", kdekdo je dnes poradcem na cokoli. Právě lidé vyššího věku by měli umět rozeznat, kdy jde o radu užitečnou a kdy o naprostou pitomost, na kterou skočí jen někdo chudší duchem.

Zkusím něco nového 

Život je krátký a čím je člověk starší, tím silnější má pocit, že vše kolem něj utíká rychleji. Pokud máme jakýkoli sen, přání, nápad - zkrátka něco, co jsme chtěli zkusit či zažít, měli bychom to udělat co nejrychleji. Ihned. Je jedno, jestli jde o cestu do Říma nebo vyhledání místo, kde jsme měli pěkné první rande. Je jedno, jestli jde o skok padákem nebo rozhodnutí nechat se poprvé v životě ostříhat na krátko a zkusit barvu, o které všichni říkají, že nám nebude slušet.

Nic si nevyčítám

Ty Mozartovy koule jsem si večer neměla dát, zase jsem týden necvičila... To nepatří do slovníku zralých lidí.  Jistě, je skvělé mít silnou vůli a nemlsat večer čokoládu. Na druhé straně, kdy jindy si dopřát něco nezdravého, než ve vyšším věku. Jestliže se někdo dožil ve slušné zdravotní kondici sedmdesátky, nemá cukrovku a není tlustý tak, že nemůže chodit, ať nic neřeší. Nějakých pět kilo nahoru či dolů ve vyšším věku opravdu není důvod k trápení. Ale procházky ve svižném tempu zlepší kondici i náladu!

Neříkám: Já to myslím dobře

Nikdo neocení snahu ani zásobovat rodinu domácími štrůdly, ani otázkami, zda jsou všichni v pořádku a kdy se všichni sejdeme. Pokud rodina projeví zájem a sešlosti probíhají vesele a v pohodě, je to fajn. Při sebemenším náznaku, že se dobře míněna snaha nesetkává s patřičným ohlasem, je lepší zařadit zpátečku. Může to být hodně těžké, ale lepší je couvnout, než jet stále dopředu a bourat.

Nebojím se samoty 

Říká se jí epidemie 21. století. Vychází spousta hrůzostrašných článků líčících, jak moc starých lidí je osamělých a nešťastných. Jenže je spousta starších i mladých, kteří žijí sami, vůbec se tím netrápí a je to pro ně naopak příjemné a obohacující. Je velmi pravděpodobné, že většina lidí ve stáří nějaký čas o samotě stráví. Zemře jim partner, děti budou žít daleko nebo nebudou mít čas. Je to realita, tak současný svět vypadá a vypadat bude, tak proč se tím trápit.

Nečtěte pitomé články v bulváru a žijte💓 PF 2023💓 


Foto: pixabay a archiv




Komentáře