Jak to bývalo o Velikonocích

Jak probíhaly Velikonoce za starých časů? Velký pátek byl dnem nejpřísnějšího půstu a pracovního klidu, dnem obřadní očisty pod tekoucí vodou a dnem hledání pokladů - jediný den v roce, kdy se země sama otvírala. 

Právě na Velký pátek se pekly jidáše, pečivo ve tvaru oprátky. Na Bílou sobotu se všude uklízelo, bílilo, byl to den přechodu mezi přísnou postní dobou a vlastními velikonočními svátky. 

Na Bílou sobotu se pekly mazance, symbol slunce, a beránci, symbol Kristovy nevinnosti. 

V den Hodu božího se v kostele světívaly pokrmy, na sváteční oběd už nechyběla pečínka, uzené a klobásky se zapékaly do chlebového těsta. 

A v pondělí došlo na obřadné „vyplácení“ děvčat a žen, aby se zažehnaly všechny choroby. Posloužil březový proutek nebo lépe vrbové pruty spletené do pomlázky

Velký pátek a Bílá sobota

V tento den na kříži zemřel Ježíš Kristus. Je to den půstu. Nejí se maso a jí se jen střídmě.

Na Bílou sobotu byl Ježíš sňat z kříže a uložen do hrobu. Půst. stále platí, jí se střídmě, snažíme se odříct si nejen jídlo, ale i něco, na čem můžeme být tak trochu závislí (televize, počítač, sladkosti...)

Velikonoční neděle

V noci ze soboty na neděli se připomíná Ježíšovo zmrtvýchvstání. Má to být opravdu slavnost, kdy se v kostele světí oheň.
V neděli se světí velikonoční pokrmy – beránek, mazanec, chléb, velikonoční vajíčka.


Vzorový jídelníček - asi  z období  kolem roku 1900

Velký pátek 

Bramborová polévka houbová

Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem


Bílá sobota

Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice

Droby z kůzlete s dušenou rýží


Neděle velikonoční

Polévka hovězí s vaječným svítkem

Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky


Pondělí velikonoční

Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí


Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím

(Taky by vám bylo líto kůzlátek??)

Zelená doporučení

Zelených doporučení bylo v tradiční medicíně právě o Velikonocích vždycky mnoho. To, co určitě věděly už  naše prababičky - vždycky se velmi doporučovaly mladé kopřivy. A ty se dávaly vlastně úplně do všechno. Třeba do svítku - to je vejce s vodou a trochou mouky, tam se dávaly nasekané kopřivy. A samozřejmě do nádivky, to děláme dosud. Kopřivový čaj je na jaře skvělý na všechno možné, i na opláchnutí vlasů po mytí.


Jarní čaj pro každého

Ingredience:
300 g měsíčku lékařského, 100 g řebříčku obecného a 100 g kopřivy dvoudomé

Postup přípravy:
Bylinky smíchejte a uchovávejte v tmavé nádobě. Čaj připravujte v poměru 1 lžička bylinek na 1 šálek (zhruba 0,25 l vody). Pijte 2–3 šálky denně po dobu 4 až 6 týdnů. 


A když není velká zima (jako je třeba letos), procházka na čerstvém vzduchu je ideální.  A tu koneckonců můžeme doporučit i v případě, když je kolem nuly - a i když pampelišky ještě nekvetou...





Komentáře