V noci je to nejhorší

Čučení do tmy a černé myšlenky. Taky to znáte? Někdo v pohodě prospí noc, jiný naopak. Ovečky nefungují, 4 - 7 - 8 nebo jak je to správně s nádechem a výdechem taky ne, protože hlava si o tom myslí své a nevydrží?


 

Poslední trend je zpívat si v duchu nějakou písničku. To teď zkouším, a meduňkový čaj. Spím malinko líp, a když ne, tak mi to míň vadí.


Odborníci říkají, že počet lidí, kteří mají potíže, roste velmi rychle, a že se to týká nejen seniorů, ale i dětí. Méně než 6 hodin spánku znamená zvýšené riziko nemocí - hypertenze (vysoký tlak), cévní mozková příhoda (dřív to byla mrtvice) a dalších kardiovaskulárních (srdečních ) nemocí, a taky metabolických onemocnění, jako je obezita, diabetes (cukrovka), oslabení imunity a samozřejmě deprese a dokonce prý předčasná demence.

To všechno raději nevědět (nebo raději ano?), ale - když se nevyspíme, potom je den, do kterého se prokoukáme, smutný, šedočerný - prostě nestojí za nic. Za nic moc. 

Moderních léků se nemusíme bát

Pomáhá optimistická povaha (když neusnu dnes, zítra to bude lepší), zákaz myšlení "co by - kdyby...), sem tam pilulka, když už to jinak nejde. Lékaři vám dnes nepředepíší hypnotika, která jsou návyková, ale spíš moderní kombinaci s lehkými antidepresivy, která jsou podle posledních výzkumů i lehkou prevenci Alzheimerovy choroby.

Hluboký je ideální

Další možností je doporučení do Centra pro poruchy spánku a bdění VFN a 1. LF UK, kde se zabývají i výzkumnou činností poruch chování v REM spánku. Co to je? Během spánku se střídají tři fáze a každá z nich působí na kvalitu účinků na mozek. "Nejdůležitější je pro něj  nejhlubší NonREM spánek," tvrdí prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., vedoucí lékař  a Neurologické kliniky a již zmíněného Centra. A MUDr. Dostálová ze stejného pracoviště k tomu dodává, že na kvalitu spánku působí mnoho faktorů, jako třeba zdravotní stav jedince, hluk, světlo, studijní a pracovní nároky, nadměrné používání elektroniky (!), stres a úzkost, alkohol, víc kofeinu... 

Za sebe říkám, že kdybych se měla účastnit výzkumu a navěsili by na mne všechny přístroje a položili do postýlky, neusnula bych ani vteřinu. Co nadělám. Takže to budu dál zkoušet s meduňkou a vnitřním zpěvem písní😍

Kniha o spánku

Pokud byste chtěli o tématu vědět něco víc, vše najdete v knize Spánková medicína v kazuistikách (Iva Příhodová, Simona Dostálová a kol.).

Ilstrační foto: pixabay

Komentáře