Dobrá káva je rituál

Někdo dvě denně, někdo i pět šálků. I víc. Je to rituál, na který se valná většina z nás těší, klidná chvilka ve shonu všedního dne a posezení s kamarády kdykoli. Anebo jen sami se sebou. Dobrá káva je prostě součástí našich všedních i svátečních dnů.


Hodně dobrou umí značka Dallmayr. Firma stejného jména vznikla už v roce 1700 v Mnichově a první dvě stovky let se zabývala lahůdkářstvím až tak dobře, že zásobovala nejen německý císařský dvůr, ale i mnoho dalších evropských knížectví. Značku Dallmayr Kaffee znají zájemci od 30. let minulého století, u nás působí už více než 20 let.

Generální ředitel společnosti René Sion v sídle společnosti v Jesenici u Prahy

Zákazníky jsou restaurace, kavárny (třeba Karel hned u Divadla v Dlouhé v Praze), firmy nebo čerpací stanice.

"Kávový catering zajišťujeme při diplomatických i jiných významných společenských událostech," říká René Sion. "Na Pražském hradě i při inauguraci prezidenta Petra Pavla:"

Mezi stálé zákazníky patřil i Karel Gott (na snímku je obraz s jeho věnováním, který mají ve firmě na čestném místě). Znal kávu této značky z Mnichova a pil ji 40 let. Dodávali mu tu, kterou měl nejraději - čistou "etiopii".


V sídle firmy visí i obrazy, které vozí z ciziny doc. MUDr. Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty OU a mimo jiné i prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny, jeden z nejvýznamnějších organizátorů humanitární pomoci  do rozvojových zemí. Výtěžek z jejich prodeje putuje zpět do Afriky jako pomoc potřebným dětem.

Správnou přípravu kávy nám popsal - a dal ochutnat - barista Tomáš Fábera. A ředitel René Sion představil svůj vynález - mobilní cafédock (na snímku dole). Je to vlastně elegantní minikavárnička,  obsluhující tam má vše pozřebné pro přípravu kávy a může nabízet i vychlazené nápoje. A na tmavé ploše je dokonce možné nabít si mobil!!


Nemohla jsem si nevzpomenout na mou maminku. Léta měla hypertenzi a zakazovali jí pít kávu, kterou velmi milovala. Vidím, jak si do melty (a to i dnes není vůbec špatný nápoj) dávala malinkou lžičku kávy. Dnes by ty dvě kávičky denně mohla, protože lékaři objevili, že ne příliš velké množství kávy denně neškodí, a to ani vysokotlakým. Je mi líto, že se toho nedožila...

Foto: pixabay a autorka

Komentáře