Nezlobte se na lékárny

Na nedostatky některých léčiv a na nepravidelné dodávky upozorňovali už před pěti lety, tvrdí Mgr. Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.


15. červen je zítra již tradičním Dnem lékáren a připomíná jejich návštěvníkům práci lékárníků a dalších zaměstnanců. Stojí za to připomenout, že v nejkrušnějších dobách epidemie covidu to byli právě oni (a ještě prodejny pečiva), kteří měli otevřeno a starali se o pacienty.

Kdo je lékárník (farmaceut)

Musí mít vysokoškolské vzdělání - absolvovat obor farmacie na příslušné fakultě, která je zaměřením příbuzná lékařské fakultě. Má akademický titul magistr (Mgr.), anebo doktor farmacie (PharmDr.).

Kdo je farmaceutický asistent (laborant)

Je to obvykle absolvent příslušné vyšší odborné školy; podobně jako farmaceut vydává léky, ale na rozdíl od něj pouze ty, které jsou dostupné bez receptu. Může, stejně jako lékárník, připravovat třeba masti a čípky.

V lékárně musí být i sanitáři a třeba i nezdravotničtí pracovníci, kteří se starají o dezinfekci, sterilizaci, úklid nebo administrativu.

Farmaceuti i asistenti musejí své znalosti celoživotně doplňovat, protože se vyvíjejí nové léky a nové poznatky v oboru, a aby se mohli věnovat poradenské činnosti a rozhodovat i o možnostech a hranicích samoléčby.

Lékárníci a laboranti umějí připravovat i speciální individuální léčivé přípravky a v některých specializovaných lékárnách také cytostatika, radiofarmaka infuze nebo speciální výživu pro konkrétní pacienty.

Na snímku je starobylá lékárna v Kuksu

Foto: pixabay

Komentáře