Letní dovolená a léky

Prázdniny a dovolené jsou tu, a kromě plavek a letních šatů bychom měli sbalit do kufru či batohu některé léky, kdyby něco…


  • Totéž platí i pro delší pobyt na chatě nebo chalupě. Je nutné myslet i na to, zda některé přípravky, které si chceme vzít z domácí lékárničky, už nejsou prošlé (datum expirace najdete na obalu). A v létě, více než kdy jindy, hrozí jejich možné znehodnocení.
  • Pacienti s chronickým onemocněním by měli dbát na to, aby nezapomněli na léky, které běžně užívají, rodiny s dětmi ji zase rozšíří o lékové formy vhodné pro dětské pacienty.
  • „V létě je důležité mít v lékárničce léky na zažívací potíže či teplotu, dezinfekce, obvazy, náplasti nebo případně i nejrůznější gely na ošetření po bodnutí hmyzem či popálení. Hodit se mohou i kapky do očí nebo léky na alergii. Vhodné jsou i například pinzety na odstranění klíšťat. S výběrem je nejlepší poradit se v lékárně, protože záleží i na tom, kdo, kde a jak bude v létě trávit čas,“ říká Mgr. Aleš Krebs. Ph.D., prezident České lékárnické komory.

 

Kam a jak ukládat léky

Obzvlášť v létě musíme chránit léky před znehodnocením příliš vysokými teplotami nebo vlhkostí. Pokud si nejste jisti, jak léky doma skladovat, podívejte se na jejich obal, kde jsou uvedeny instrukce, případně se poraďte s lékárníkem. Vhodným místem je například skříň v ložnici, nevhodné jsou kuchyň nebo koupelna, kde se často mění teplota i vlhkost. Léky po datu exspirace nebo znehodnocené špatným skladováním či dlouhým otevřením (např. oční kapky a masti) jsou nepoužitelné a měly by být k likvidaci odneseny do nejbližší lékárny. Použitelnost léků nemůžeme prodloužit uložením do chladničky – v té je většinou nižší teplota, než je rozmezí, ve kterém léky mají být obvykle uloženy a chladné prostředí může léčivému přípravku, který není určený ke skladování v chladu, naopak uškodit

„Univerzální návod na to, jak si vybavit cestovní lékárničku, neexistuje, protože jiné léky vyžaduje cesta do Egypta a jiné třeba prázdniny na kole,“ vysvětluje PharmDr. Martin Kopecký, viceprezident České lékárnické komory, a dodává: 

„Vybavit si lékárničku ještě v České republice je ideální. Jednak vám lékárník pomůže s výběrem vhodných přípravků, jednak mají tyto přípravky české příbalové letáky včetně doporučeného dávkování. Při pořízení léčivého přípravku v jiné zemi může být jazyková bariéra příčinou nevhodného použití. Na paměti bychom měli mít také fakt, že ne všechny léky jsou v zahraničí k dispozici a stejný lék může být vydáván pod jiným názvem nebo i s odlišným dávkováním či koncentrací.“


 

Co by měla obsahovat cestovní lékárnička? 

Jednoznačně léky na bolest a teplotu, přípravky na zažívací potíže a k ošetření drobných poranění. Podle potřeby poté léky na alergii, k ošetření bodnutí hmyzu nebo léky na nevolnost při cestování. I v létě je dobré mít k dispozici také léky na nachlazení, které je i v teplejších dnes poměrně obvyklé především při prudkých teplotních rozdílech, které způsobují přechody z klimatizovaných prostor. Pacienti, kteří užívají léky pravidelně, by měli mít v cestovní lékárničce mírný nadbytek svých léků, aby v případě komplikací s návratem z dovolené nezůstali bez léků.

 

Léky u nás a v zahraničí

Pomocí listinného receptu je možné léky vyzvednout ve všech lékárnách v Evropské unii. Tato možnost již existuje i u elektronického receptu, ale v omezenější míře. V zahraničí každopádně u výdeje vždy musíme za léky zaplatit a problém může nastat i u příbalového letáku, který bude vždy v jazyce dané země.

Před dovolenou je důležité myslet na vyzvednutí léků i předpisu na ně včas. Lékárníci bohužel stále nemají možnost pacientům nouzově vydat lék, pokud pacient nemá recept, a to i v případě, že jde o výjimečnou situaci u chronicky užívaného léku.


Ilustrační fota: pixabay

 

Komentáře