Letní ňamky: Placičky a pomazánka

Pohoštění, které nezklame - zeleninové placičky nebo některá z oblíbených pomazánek. Řada z nich patří k vašim stálicím, ale možná že se inspirujete dnešními nápady na lilkové placičky nebo na pomazánku z pečeného květáku. 



Na placičky potřebujeme přibližně půlkilový lilek, 2 vejce, asi 100 g strouhanky nebo hladké mouky (můžete dát půl na půl), 1 větší stroužek česneku, asi 100 g nastrouhaného sýra a na ochucení sůl, pepř, muškátový oříšek a listovou petržel. Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a upečeme v troubě (na 180 °C přibližně 25 min.) a necháme vychladnout. Potom je rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby strouhanku nebo mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji do zlatova, anebo lépe - upečeme v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. 

Na pomazánku si připravíme asi 300 g květáku, 4 - 5 ředkviček, 1 střední salátovou okurku, stroužek česneku, sůl, pepř, libeček a bagety nebo rohlíky na jednohubky. Omytý a očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě (na 200 °C na asi 15 min.) do zlatova. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem. Pečivo nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě (na 190 °C asi 8 min.) do zlatova. Potom je potřeme pomazánkou a ozdobíme nakrájenou ředkvičkou a okurkou. 

       Foto: Akademie kvality

F

F



Komentáře