Horko! Pijete dost? Vody?

Zamýšlené zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 15 na 21 % u minerálních, pramenitých a kojeneckých vod nepovažuji za krok správným směrem. Raději bych viděl zvýšení daně na energeticky bohaté a jinak nutričně chudé potraviny, které podporují rozvoj obezity a tím i nemocnosti našich obyvatel. 

MUDr. Petr Tláskal, ústavní nutriční lékař z Oddělení léčebné výživy FN Motol Praha a předseda Společnosti pro výživu, doplňuje tuto informaci v souvislosti se současnou vlnou veder: 

„Aktuální vysoké teploty posledních měsíců znamenají nutnost myslet na vhodný pitný režim, a to především u seniorů, kteří potřebují i minerální vody pro jejich obsah důležitých látek."

Většina metabolických pochodů v těle je závislá na vodě - od vstřebávání přijatých živin přes rozvod důležitých látek až po odstranění látek škodlivých. Nedostatek tekutin snižuje celkovou fyzickou i duševní výkonnost, může způsobovat únavu, bolesti hlavy, kloubů, dokonce i zmatenost. Při jejich dlouhodobém nebo významném nedostatku mohou být zdravotní potíže ještě daleko závažnější. 

Poměrně vysoké procento osob je ohroženo dehydratací – senioři, děti, osoby trpící častými průjmy nebo zvracením. Dostatečný pitný režim v čele s neochucenou vodou nebo ještě lépe balenými přírodními minerálkami, které dodají tělu navíc i důležité minerální látky, je zkrátka nezbytný.     

 

„V horkých letních dnech se více potíme a ztrácíme tím i minerální látky, které je třeba doplnit. V opačném případě by mohlo dojít k nerovnováze mezi množstvím tekutin v buňkách a tekutin v jejich okolí, v mezibuněčném prostoru. To může mít za následek otoky, zvýšení krevního tlaku i spousty dalších potíží,“ vysvětluje odborník AquaLife Institutu na výživu se specializací na sportovní výživu RNDr. Pavel Suchánek (na snímku). 

Je to jednoduché: velký džbán chladné vody nebo minerálky, do toho pár koleček citronu a třeba trochu máty - a bude vám v (skoro) dobře💗 


Foto: pixabay a archiv

Komentáře