Zlato v centru Prahy

Dřevěný chodníček, luční porost - při pohledu na tuto fotku by mnohé z nás mohlo napadnout, že to může být trasa rašeliništěm kus od stanice lanovky na Černé hoře. Ale není to tak. Je to nahoře v té úžasné budově, kterou vymyslela Zaha Hadid. 



Stavba lákala pozornost veřejnosti už od prvních návrhů a od počátku stavby. Naprosto se lišila od běžných kancelářských budou svou smělou zlatou fasádou, moderní architekturou i velkorysými veřejnými prostory v okolí budovy. 



Masaryčka je postavená v nejvyšším standardu energetické náročnosti budov; mezinárodní certifikát hodnotí dopad na okolí, spotřebu vody a energií, použité materiály, kvalitu vnitřního prostředí a uživatelskou kvalitu nutnou pro efektivní práci.



Celá stavba a její nejbližší okolí mají rozsáhlý systém retence vody, který poslouží k zavlažování velkého množství zeleně na střechách a terasách obou budov včetně nového stromořadí v ulici Na Florenci. V lokalitě je už nyní nejvíce zeleně za posledních sto let. Aby mohl být retenční systém v plném rozsahu vybudován, byla nutná generální rekonstrukce ulice Na Florenci včetně přeložek sítí do nového kolektoru.

Budova Masaryčky a její okolí bude výjimečná také řadou uměleckých instalací. V parteru budovy postupně otevře řada zajímavých restaurací a kaváren – ulice Na Florenci se pravděpodobně stane novou atraktivní destinací pro milovníky dobrého jídla a pití. Dvě kavárny už jsou v provozu, i když ke klidnému posezení u kávy musíte v podstatě doskákat přes prozatímně položené kostky a strpět bouchání a lomoz dodělávek. 


Deník New York Times budovu nedávno zařadil mezi atraktivní turistické cíle, které by návštěvníci Prahy neměli minout.

  

Komentáře