Do moučníků, ale i jen tak

Nebude to trvat dlouho a budeme si na nich pochutnávat. Čerstvé jsou skvělé, a ty, které nesníme, si schováme na vánoční pečení. Vlašské ořechy jsou zdravá pochoutka.


A nejen ty vlašské, všechny další jsou zdravé a dobré. Buráky, které jsou vlastně luštěnina jako hrášek a fazole, jsem nikdy moc nemusela, ale třeba pistácie... Ty jsem poprvé ochutnala, když jsem byla po revoluci poprvé v Paříži a nabídl nám je v kornoutu zabalené hezký černoušek. Pod Eiffelovkou, takže dva zážitky najednou. 

Pekanové jsou výborné (a drahé), kešu jsou skvělé (a taky ne nejlevnější). Ale mám za to, že u televize je všechno lepší a zdravější než všelijaké bůhvíjak smažené brambůrky. 

A ještě mandle. Často si koupím mandle ve skořici, utěšuju se tím, že obojí je zdravé a nemyslím na to, že spolu se skořicí je tam i cukr. Deset deka, bohužel, sním na posezení, anebo s vypětím všech sil si jich pár nechám na další den. Ale je to boj. Když vyhraju, vypadá to takhle:


Zdravý  a dobrý - každý jinak

Každý oříšek obsahuje různé množství látek, ale všechny jsou zdravé. Obsahuje vlákninu, antioxidanty, kvalitní bílkoviny, vitaminy - především vitamin E a z minerálů například fosfor, hořčík, měď, selen, mangan. Ořechy pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, výši krevního tlaku, působí protizánětlivě a jsou velmi žádoucí pochutinou pro nemocní se srdcem a cévami a pto diabetiky.

Zajímavosti

Vlašské ořechy se z mírných pásem Evropy a Asie rozšířily např. do Anglie až v 15. století. Víte, že ořechový olej používají pro svá plátna malíři?

Pistácie pocházejí ze střední Asie a už v 1. století byly ze Sýrie dováženy do Říma. Světlezelená dobrota se používá i na výrobu zmrzliny.

Pekany jsou americkým protějškem vlašského ořechu. Obsahují 70 procent oleje, takže pozor, po vylousknutí rychle žluknou.

Makadamové ořechy mají také hodně oleje, často je využívá indonéská a malajská kuchyně do polévek a dalších pokrmů.

Kešu vypadají jako malá ledvinka. Jsou vynikající, kupujte si raději nesolené.

Lískové oříšky u nás rostly na každé mezi (když ještě byly). Prý se sbíraly už v době bronzové, ale teprve poměrně nedávno se přišlo na to, že prodisponované jedince mohou být alergizující.

Mandle jsou v gastronomii údajně nejdůležitější. Za mne nejraději v té skořici anebo k vínu. Tak dobrou chuť!

P.S.: A co ořechy v medu? Paráda! A taky kokosové, kdo je má rád, a další...

Ilustrační foto: pixabay



Komentáře