Nástrahy pro starší a (ne)pokročilé

Taky se bojíte že na počítači nebo v telefonu zmáčknete něco špatně? Že něco popletete a přijdete o peníze? Jakým největším nástrahám jsme vystaveni my starší, kteří se s mobilem a počítačem tolik nekamarádíme jako naše děti a vnoučata?

Jak nakoupit bezpečně

Úplným základem bezpečného on-line nakupování je zajistit si co nejvíce dostupných informací o produktu či službě, prostudovat si podmínky prodeje, znění smlouvy a záruční podmínky. „Nejen seniorům často připomínáme, aby se drželi faktů a nezapomínali, že reklamy nemusí vždy odpovídat realitě,” dodává Eduarda Hekšová, ředitelka časopisu dTest.

On-line nakupování je pohodlné, ale má svá rizika. Dávejte pozor na obzvlášť výhodné nabídky, s pomocí rodiny nebo přátel se naučte správným postupům při nákupu prostřednictvím počítače. Téměř každý obchod tohoto typu umožňuje vrácení nebo výměnu zboží.

V dnešní době téměř neomezené nabídky se senioři také nemusejí spoléhat jen na jednoho prodejce. Doporučujeme podívat se do on-line srovnávačů a recenzí. Nabízejí porovnání různých nabídek zboží či služeb od různých subjektů a pomáhají spotřebitelům sáhnout s větší jistotou po té nejlepší možnosti.


Jak v on-line světě ochránit své úspory?

Finanční bezpečí seniorů je jedním z dalších úskalí. Podvodníci zneužívají častou důvěřivost seniorů a jejich neznalost on-line prostředí. Nejčastěji se můžeme setkat se situacemi, kdy se podvodníci snaží ukrást bankovní identitu. Typicky tak senior v důvěře, že jedná se státní institucí, vyplní na podvodném on-line odkazu své citlivé údaje, a podvodník snadno získá údaje k účtu. „Pokud tak senioři narazí na jakýkoliv odkaz vyžadující citlivé údaje, je důležité nereagovat okamžitě, zachovat klid a důvěryhodnost odkazu si ověřit. A to nejlépe z několika dalších zdrojů – zkontrolovat si informace v bance nebo se zeptat přímo na Policii České republiky,“ upozorňuje Eduarda Hekšová.

K odhalení podezřelých transakcí se osvědčuje pravidelná kontrola výpisů z bankovních účtů, které je možné ověřit u banky.

Jak rozpoznat podvodné e-maily a telefonáty

Nevyžádané telefonáty a e-maily jsou stále problémem. Podvodníci se mohou po telefonu vydávat za finanční instituce či úřady, aby důvěřivé osoby jednoduše připravili o peníze. Doporučení jsou jednoduchá neotvírat přílohy přeposílaných řetězových e-mailů nebo samotné e-maily od neznámých odesílatelů. V případě nevyžádaných hovorů je důležité nikdy nesdělovat osobní nebo finanční informace.

Sociální izolace je vstupenkou pro podvodníky

Osamocení senioři si rádi popovídají v podstatě s kýmkoli, jsou vděční za společnost nebo podporu i od neznámého člověka, a tak se snadno ocitnou cílem podvodníků. Seniory je třeba upozorňovat na možná rizika, nabídnout jim návštěvu seniorských klubů a různých vzdělávacích přednášek a besed.

On-line svět, a to je velký výhoda i pro starší a často méně pohyblivé jedince, umožňuje snadnější komunikaci s rodinou a přáteli. Ale je nutné říci, že osobní kontakt žádná technika nenahradí…

Ilustrační foto: pixabay

 

Komentáře