Den nenakupování

Vánoce jsou za několik týdnů, advent za dveřmi. Vyšší ceny v obchodech s potravinami už ani nekomentujeme, protože - co naděláme... Ale dárky pro své milované nejbližší kupujeme, i když všichni vlastně všechno máme. Takže často kupujeme blbinky, protože pod stromečkem halda dárků prostě musí být. 



Téměř každý den v roce je vyhlášený jako Den "Něčeho" . Víte, že už od roku 1992 existuje i  Světový den nenakupování (v doslovném překladu Den nakupování ničeho). Jaký má vlastně význam a jsou takové dny užitečné?

Protest proti konzumu

Světový den nenakupování nemá stálé datum, ale jde o čtvrtý pátek v listopadu – následuje po Dni díkuvzdání v USA. První Den nenakupování byl zorganizován v Kanadě a šlo o jakýsi protest proti konzumu Hlavním významem je tedy upozornění na to, že lidé často nakupují víc věcí, než je potřeba; potom je vyhazují, darují, anebo někde skladují a nepoužívají. 

I s ohledem na období, ve kterém se tento den nachází, je vhodné se zamyslet nad tím, zda je skutečně potřeba nakupovat takové množství věcí a zda není vhodnější si peníze pošetřit, případě investovat jinam.

Střídmost – i v nákupu potravin

„V žádném případě netvrdíme, že by lidé neměli nakupovat nic,“ upřesňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a dodává: 

„Bohužel se však setkáváme s případy, kdy spotřebitelé utrácejí peníze, které jim chybí na důležitějších místech, čímž může být například bydlení. V krajních případech si spotřebitelé na slevové akce či Vánoce dokonce půjčují.“


Stejný přístup vede i k problému s plýtváním jídlem. „Přestože existuje i Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, který připadá na 29. září, považujeme za vhodné upozornit na tento problém i v souvislosti se Dnem nenakupování,“ upozorňuje E. Hekšová. 

Podle Organizace pro zemědělství a výživu se na celém světě každý rok vyhodí asi třetina vyprodukovaných potravin, což je přibližně 1,3 miliardy tun. Na jednoho Evropana přitom statisticky připadá okolo 100 kilogramů vyhozeného jídla za rok. 

I tyto údaje byl jedním z důvodů pro vytvoření letáku Snist, nebo vyhodit prošlé potraviny, který spotřebitelům pomáhá určit bezpečnou délku pro konzumaci potravin. 


Komentáře