Saunu známe, ale co kryokomoru?

Podzim a zima je rizikem pro některé nemoci - nachlazení, angína, chřipka... Ti s dobrou imunitou nebo otužilí jsou ve výhodě. My ostatní můžeme - kromě procházek, cvičení a zdravé stravy - zkusit i další možnosti. Jejich efekt je prokázaný.

I pro nesportovce

Regenerace těla i duše - to tvrdí všichni milovníci sauny. Ta klasická, která u nás patří k nejoblíbenějším, mívá teplotu od 70 do 90 stupňů a vlhkost 20 až 35 procent. Při návštěvě obvykle absolvujeme tři cykly pobytu vystřídané ochlazením ve sprše a potom třeba i v bazénu, a nakonec odpočinek na lehátku. 

Saunování regeneruje, pomáhá uvolnit napětí ve svalech, zlepšuje krevní oběh, snižuje stres a zlepšuje kvalitu spánku, pravidelné saunování pomáhá snížit případné záněty v těle a zlepšit imunitu. Hodí se pro aktivní sportovce, ale i pro ty, kteří si se sportem netykají. Ženy mohou saunu využívat i pro zmírnění příznaků premenstruačního syndromu.

Na vhodné tekutiny rozhodně nezapomeňte

Během patnáctiminutového saunovacího cyklu tělo ztratí půl až litr vody, a tím i minerálů. Je proto důležité, abychom předem i poté pamatovali na dostatečný příjem tekutin. Kromě vody nebo čerstvé ovocné šťávy jsou to především minerálky, které doplní důležité  látky. Které? Možná si zapamatujete tuto mnemotechnickou pomůcku:

Cestou z Poděbrad na Hanou vyprávěl v Bílině Korunní princ Mattoni o Magnesii, Extra mu zachutnala. 

Tak už víte? Alkohol a kávu pro tentokrát vynechte. 

A pokud v sauně nechcete jen v klidu relaxovat, můžete zkusit některé ze saunovacích center. Tam tu budete mít i se zábavou.

Příspívají i některé pojišťovny

Řada zdravotních pojišťoven poskytuje svým klientům roční příspěvek z fondu prevence na regeneraci a otužování v sauně. Podmínky čerpání i výši příspěvku má však každá pojišťovna nastavené jinak. Síť saunových světů Saunia připravila přehled programů, ze kterých lze návštěvy sauny financovat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) – O příspěvek 1000 Kč za rok mohou zažádat všichni dospělí ve věku 18–65 let, kteří v posledních dvou letech absolvovali některé z preventivních screeningových vyšetření. Aktivní dárci krve po předložení potvrzení alespoň jednoho odběru mohou čerpat 2000 Kč, neaktivní pak 500 Kč. Společnou podmínkou je pak nutnost předložit pojišťovně žádost do 15. 12. 2023 a nemít dluh na pojistném.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) – Příspěvek až do výše 6000 Kč za rok mohou čerpat dárci krve a kostní dřeně. Pro získání příspěvku je třeba doložit doklady v celkové hodnotě minimálně 1 500 Kč, ne starší než 3 měsíce. O příspěvek mohou klienti žádat až do konce roku 2023.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP) – Dospělí mají nárok na roční příspěvek 500 Kč na regeneraci v sauně, děti do 18 let na 1000 Kč. Žádost je třeba podat do 31. 12. 2023 a přiložené doklady o úhradě nesmí být starší než 3 měsíce.

RBP – zdravotní pojišťovna – Příspěvek až do výše 700 Kč ročně mohou čerpat všechny věkové kategorie a skupiny pojištěnců. Pro děti je možné čerpání příspěvku od věku 3 let. Pojišťovna přispívá na saunování v období leden–duben a září–prosinec. Žádost je třeba podat do 18. prosince 2023 a doložené doklady nesmí být starší než 3 měsíce.

Pro koho sauna není? Pro těhotné (zejména v prvním trimestru), pro děti, pro obézní, pro nemocné s některými očními chorobami, pro epileptiky, pro osoby s kardiovaskulárními potížemi. Opatrní by měli být i diabetici.

Zkusíte kryokomoru?

Nejvíc ji ocení aktivní sportovci, protože pomáhá dobré kondici při přetížení, při  adaptaci na zátěž, a také při prevenci, rehabilitaci a léčbě některých sportovních úrazů. Díky vyplavování endorfinů se potom člověk cítí v dobré fyzické i psychické kondici. Léčba chladem je vhodná i pro jedince s oslabenou imunitou, při depresích, ale i pro obézní jedince a pro ženy s celulitidou

Co se tam děje?

Vzduch ochlazovaný tekutým dusíkem je velmi suchý, a tak je i v minus 110 °C je pro lidské tělo pocitově i fyzicky snesitelný. Teplota kůže klesne na 2-10 stupňů Celsia. Tím se rychle utlumí kožní nervová zakončení a také zmírní vnímání bolesti. Teplota tělesného jádra zůstává během krátké, pouze několikaminutové terapie, nezměněná. Kombinací extrémního chladu a následného cvičení se zlepšuje krevní oběh, zmenšují záněty a bolesti kloubů, rychleji zotavují svaly, regenerují hlasivky a posiluje metabolismus.

Při návštěvě vám personál půjčí čelenku, rukavice, ponožky, roušku a dřeváky. Bavlněné kraťasy či legíny a tílko nebo tričko si přineste z domova. Nejdřív vstoupíte do jakési předsíně, která má asi -50 stupňů. Pak projdete do samotné komory a zdržíte se tam maximálně tři minuty. Časovač budete mít na očích a prostor můžete, pokud byste chtěli, kdykoliv opustit. Obsluha  s vámi bude celou dobu. Po návštěvě komory jdete na 10 až 20 minut nastartovat krevní oběh na běhací pás nebo na  rotoped. 

Celotělová kryoterapie je dnes účinným doplňkem léčení a rehabilitace u revmatoidní artritidy, při revmatismu měkkých tkání nebo při Bechtěrevově chorobě, při artróze nebo při některých poúrazových stavech. Má vliv i na zlepšení obranyschopnosti organismu. 

Nedoporučuje se ženám od 4. měsíce těhotenství, nemocným s akutními potížemi se srdcem a krevním oběhem, s infekcemi kůže, při dýchacích potížích a při alergii na chlad, při onemocnění močových cest nebo při poruchách periferního prokrvení.

Komentáře