Aktivní Vánoce

Vánoce mají být svátky klidu a pohody, to si říkáme každý rok. A nepřibrat na váze. Zkusme upravit jídelníček, myslet na pitný režim a dostatek pohybu.

I dobrá jídla se dají připravit tak, aby obsahovala méně energie a více prospěšných složek jako vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Upřednostňujte proto libové druhy masa a ryby, nahraďte trvanlivé a měkké salámy vepřovou nebo drůbeží šunkou. Místo samotné majonézy použijte bílý jogurt s malým množstvím majonézy. Slané tyčinky vyměňte za proužky zeleniny s jogurtovým dipem. Nutričně hodnotnější, i když neméně kalorické, je cukroví se sušeným ovocem a oříšky nahrazujícími část cukru nebo tuku.

V žaludku přetrvávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy tučná masa, bramborový salát s majonézou, chlebíčky se salámem nebo s různými masnými či uzeninovými pomazánkami. Nejméně závažným důsledkem nadměrné konzumace těchto pokrmů, spojené případně s mírnou opilostí, je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Závažnější problémy pak hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Velké množství jídla a alkoholu u nich může vést až k hospitalizaci v nemocnici.

Dělejte si radost i v předvánočním shonu

Čas, kdy se budete věnovat sami sobě - ať už s kamarádkou u kafíčka, v sauně nebo při relaxační masáži. Této položce přiřaďte stejnou prioritu jako třeba pečení vanilkových rohlíčků. Takový předvánoční dárek vás dokáže skvěle uklidnit a dobře naladit na několik dní. Z vaší dobré nálady a vnitřní pohody pak bude profitovat i vaše okolí.

Inspirace - vánoční pohodové devatero

JDávejte si pozor na alkohol. Než si dáte skleničku, najezte se, a občerstvení mějte připravené také během případné další konzumace alkoholických nápojů. Současnou konzumací jídla snížíte rychlost vstřebávání alkoholu a předejdete kocovině.

JAlkohol prokládejte vodou nebo ještě lépe minerálkou. Ke každé sklenici či panáku jakéhokoli alkoholického nápoje včetně piva vypijte sklenici minerální vody – ideálně více mineralizované nebo klidně i léčivé. Doplníte tak tělu prospěšné minerální látky, zabráníte odvodňování organismu a alkoholu vypijete méně.

JNa každý den si naplánujte nějakou pohybovou aktivitu, například svižnější chůzi. Nemusí to být nic, co vám radikálně zasáhne do programu, počítá se i cesta pěšky. Důležité je vydávat přibližně tolik energie, kolik jí přijímáte v podobě jídla a pití. 

JOchutnávejte všechno, na co máte chuť, ale v malých porcích a mezi jednotlivými jídly dodržujte pauzu 3 až 4 hodiny. Klidně si dejte bramborový salát se smaženým kaprem a sklenkou oblíbeného vína, pak ale dopřejte tělu čas na trávení, aby vám nebylo těžko.

JDoplňte hlavní jídla malou dopolední a odpolední svačinou. Díky nim nebudete mít nezadržitelný hlad nebo chutě. Svačiny navíc můžete využít k doplnění jídelníčku zeleninou i ovocem.

JCukroví dávejte na stůl na malém talířku jen příležitostně –jako dezert po obědě nebo malou svačinku ke kávě. Sníte ho méně, než když ho budete mít připravené na velkém talíři a vystavené na stole celý den.

JNezanedbávejte pitný režim a pijte hlavně čistou vodu, minerálky nebo neslazené čaje. Nadarmo se neříká, že hlad je převlečená žízeň – když budete dostatečně pít, budete jíst tak akorát.

JKdyž vám začne vánoční dění přerůstat přes hlavu a nebudete vědět kudy kam, udělejte si čaj nebo kávu a zavřete se o samotě do vedlejšího pokoje. Na chvíli se zastavte, vypněte a chvilku si odpočiňte si.

JZpůsobem, jak ze sebe dostat přetlak fyzicky, je třepání. Postavte se, pokrčte kolena, uvolněte svalstvo a začněte se „protřepávat“. Po pár minutách třepání chvíli jen stůjte a vnímejte, co se děje v těle. Budete překvapení, jak je tato jednoduchá technika účinná.

Regionální stromeček

Kouzlo vánočních svátků i vítání nového roku tkví v čase stráveném v kruhu těch nejbližších a ve společnosti dobrého jídla. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte si vánoční stromeček z oblíbených dobrot. Ty na snímku jsou ze surovin oceněných jako Regionální potravina.

Foto: pixabay a archiv Regionální potravina

Komentáře