Miniinvazivní operace jsou šetrné

Stoupat si na špičky, a také procvičovat prsty na nohou třeba zvedáním malých předmětů z podlahy. Pro prevenci haluxů, které trápí řadu žen, je důležitá správná obuv, především v případě, že měla halux jejich maminka nebo babička. I tady úřaduje genetika.


Pokud máme vbočený palec, nejen že to obvykle bolí, ale zároveň přetěžujeme zevní stranu nohy a prsty. Neřešený problém potom negativně ovlivňuje i kolena, kyčle a někdy i záda.

Pokud se bolest zvětšuje a nepomohou korektory a pohodlné boty, je třeba uvažovat o operaci. Není to populární zákrok, ale medicína jde kupředu rychle, a tak někde můžete využít i možnost miniinvazivního zákroku.

Moderní operační postup méně poškozuje měkké tkáně kolem - při osteotomii nártní kosti se používají speciální rotační frézy, které se zavádějí z malých kožních vstupů. Výsledkem je jen malý otok, tkáň se rychleji hojí a recidiva deformity je menší. Zákrok - bohužel zatím není hrazený pojišťovnami - se provádí v rámci tzv. jednodenní chirurgie.


Pacient odchází "po svých"

Ve dvaceti ortopedických pracovištích je už dostupný ortopedický zákrok pomocí tzv. nanoskopie, která je částečně hrazená zdravotními pojišťovnami. Nanoskop je speciální jehla, která má v rukojeti přístroje kameru - samozřejmě na jedno použití. Lékař může nahlédnout do struktury kloubu a odhalit příčinu bolestí, vyšetřit stabilitu menisků nebo funkčnost vazů.

Operatér se dívá do ošetřovaného místa pomocí miniaturní kamery. Tyto šetrné miniinvazivní operace umožňují jen místní znecitlivění, jsou šetrné a pacient po nich nepotřebuje berle.


Na co se nanoskopie hodí?

Na diagnostiku problémů s koleny - poškození menisků, vazů, ošetření defektů chrupavek a dalších drobnějších postižení. Metoda umí odhalit poškozené klouby a vazy nohy, artrotická poškození palce nebo Achillovy šlachy a dokáže ošetřit útlakový syndrom karpálního tunelu na ruce.

Diagnostiku a minioperace tohoto typu provádějí například ortoped a traumatolog MUDr. František Picek na několika pracovištích, doc. MUDr. Rastislav Hromádka působí na Ortopedické klinice 1. LF UK a FN Motol.

Foto: pixabay a archiv Arthrex





Komentáře