Letos si naplánujeme radosti a zážitky

Vánoce jsou za námi, škoda. Silvestr a nový rok - my, co nemáme rád silvestrovské veselí, dělobuchy a předěly - se radujeme. Jenže budeme zase o rok starší, tak se radujeme vlastně jen trošku.  Ale dobře, je před námi nový rok, a pozor, s jedním dnem navíc. A to je fajn.


Budeme si dělat radosti a zážitky, jeden vám nabízím, ale musíte si pospíšit, po 11. únoru už jste bez šance.

Ve Valdštejnské jízdárně je výstava obrazů Petra Brandla. Byl to ve své době fenomén, jeho díla si objednávali Černínové, Lažanští a byl ve své době nejlépe placeným umělcem. Každý jeho obraz je prostě skvost.


Výstava je, a to je skvělý nápad tvůrců, koncipována tak, že si v popiskách u obrazů přečtete jak o malíři a jeho díle, tak o tom, jak žil přibližně v době, kdy dílo vznikalo. Dozvíte se, že byl bohém, a zároveň celoživotní dlužník. Byl i ve vězení, dlouhodobě se soudil s manželkou o výživné a mnohdy nedodržoval smlouvy s objednavateli jeho obrazů. Byl velký gurmán. Jednomu z malostranských obchodníků dlužil 120 zlatých za víno z Kanárských ostrovů, za mortadelu a parmezán, pistáciové oříšky, mandle, rozinky, citrony a tabák z Itálie.

Na obraze je mladík, který si hraje na lékaře. Svědčí o tom jeho lehce ošuntělý oděv, který má vypadat jako oblečení univerzitního vzdělance, dojem má zlepšit i otevřená "odborná" kniha na stole. Mladík zkoumá dívčinou donesenou moč a podle výrazu starší ženy to vypadá, že se dozvěděla, že je dívka těhotná. Téma mastičkářství bylo v Brandlově době populární i v divadelních hrách.

Petr Brandl žil, tak jak chtěl. Nakonec ale ho dohnaly nemoci. Svědčí o tom i dlužní úpis z klášterní lékárny. Je v něm 130 položek; kupoval prášky na spaní a na uklidnění, projímadla, medikamenty proti nechutenství nebo speciální náplasti, které měly vyřešit puchýře a záněty a vytáhnout nemoci ven z těla. Podle dalších položek pravděpodobně trpěl kloubním revmatismem.

Petr Brandl se narodil roku 1668 v Praze na Malé Straně a zemřel roku 1735 v Kutné Hoře.


Komentáře