Když se narodí miminečko

Někdy se to stane a dítě chce nebo musí na svět dřív, než by mělo. A je velké štěstí, že u nás, a to ve srovnání se zeměmi s nejvyspělejší zdravotní péčí, se lékaři a sestry umějí o nedonošené děti skvěle postarat.



Musím přidat osobní zkušenost, i když ji znám jen z vyprávění; narodila jsem se v sedmém měsíci a vážila jsem kilo šedesát. S maminkou nás brzo odeslali domů - prý abych tam něco nechytla, a prý mě "dopékali" v troubě. Kdepak tehdy inkubátory a další vymoženosti. O tom zahřívání v troubě nevím určitě👧, ale pravda bude, že náš rodinný lékař se na mne každý večer přišel podívat.

To už je dávno a teď je to naštěstí jinak. Když  dnes vidím, jakou péči dostávají dojemné, někdy i osmisetgramové uzlíčky na neonatologiích, je to prostě zázrak. Dostávají všechno, co potřebují a co umožňuje moderní zdravotnictví. I to naše, na které se někteří zlobí.

Na dotek od mámy

Na neonatologických odděleních nemocnic je kromě perfektní péče důležitý i kontakt matky s miminkem. Maminky pomáhají při ošetřování dítěte, hladí je, povídají si s ním. 

"Když si jdou odpočinout domů, zdravotníci jim doporučují, aby v inkubátorech nechaly mušelínový šátek, který předtím nosily v podprsence," říká Lucie Žáčková, ředitelka neziskové organizace Nedoklubko. "Je to  čichový vjem, který si díky vůni kolostra a mateřského mléka spojí s mámou, a uklidňuje je." Nedoklubko daruje 4000 mušelínových šátečků právě neonatologickým oddělením.

Pokožka se vyvíjí postupně

Předčasně narozené děti mají kromě některých dalších problémů i tenčí a křehčí pokožku. A tedy i citlivější a zranitelnější. Vrstvy kůže se u dětí vyvíjejí postupně, ve 39. týdnu už má sice plnou funkci, ale ne v dostatečném množství. Správná a citlivá péče o pokožku těchto dětí má větší význam než u donošených novorozenců. A je dobré vědět, že dětská pokožka je plně dozrálá až v šesti letech věku dítěte.


V poslední době významně přibývá dětí s nejrůznějšími kožními potížemi: "Až u poloviny dětí s plenkami se objeví plenková dermatitida," říká dětská lékařka MUDr. Lenka Chudomelová. "Dalším častým důvodem návštěvy v ordinacích jsou seboroické dermatitidy a atopický ekzém, který se týká asi pětiny dětské populace."

Vliv mají nejen geny

Maminky a babičky se často ptají na důvod těchto kožních problémů. Podílí se na nich samozřejmě genetika, ale i poškození kožní bariéry mikroby, alergeny, některými dráždivými látkami nebo i znečištěným prostředím včetně kouření. I když si lze dnes jen těžko představit, že by někdo kouřil v místnosti, kde je malé dítě.

Správné praní má význam

Novorozencům i o větším dětem se mohou díky správné stravě a hygieně kožní potíže výrazně zlepšit i díky používání vhodných kosmetických a pracích prostředků. Jedním z nich je Lovela Baby, hypoalergenní prostředek pro bezpečné praní dětského prádla i těch nejmenších miminek.

Ilustrační foto: pixabay



Komentáře