Na Velikonoce letos jinak?

Velikonoční svátky letos začínají 28. března Zeleným čtvrtkem. Školáci budou doma a na Velký pátek budou mít volno i jejich rodiče a prarodiče. Tradice už se moc nedodržují - ve městech prakticky nikde, na vesnicích na Moravě určitě ano.



Před Velikonocemi se dřív zběsile uklízelo,  praly záclony a myla okna, dnes raději jdeme na procházku nebo jedeme na výlet. 

Ovšem někteří muži, ať na vesnicích nebo ve městech, mají stále důvod vyšlehat své polovičky nebo sousedky a dát si u nich panáka, nebo dva, nebo víc... Velikonoční šlehání pomlázkou má předat svěžest, mládí a zdraví mladého proutku. Dívky tím nabývají krásy a vitality do dalších Velikonoc. Odtud tedy známe frázi - abys neuschla! 

Ženy s pomlázkami? Opravdu?

Ale pozor na to, věděli jste, že v přestupném roce je to naopak a pomlázku si mají připravit dámy? Pro mne to je tedy novinka. A tak nevím, jak to s krásou a vitalitou po letošních Velikonocích bude.



Možná nešleháme, ale vajíčka chystáme

Vajíčka se barví na Bílou sobotu: Jsou typickou velikonoční dekorací a mají i svůj symbolický význam jako oslavu zrození či plodnosti. Můžeme je pomalovat, obarvit přírodními surovinami, jako je kurkuma nebo červená řepa, nebo barvami určenými přímo na  vajíčka. K dispozici jsou i všelijaké samolepky nebo obtisky s více či méně vkusnými obrázky. Nakonec ze zbylých vajíček uděláme pomazánku.

Někdo peče mazanec, jiný beránka a někdo, třeba já, dodržuje jedinou tradici, a to velikonoční nádivku. Je v ní spousta kopřiv, zelených lístečků smetanky a takové té bylinky, které u nás říkáme kozí noha. Roste jako plevel všude možně a má velkou spoustu vitaminů.

Tak hezké Velikonoce a užijte si je, jak chcete, hlavně ve zdraví a v pohodě.

 


Komentáře