Aspoň pár hodin týdně

Jak si udržet životní pohodu a zdravou rovnováhu i ve vyšším věku? Pravidelná pohybová aktivita je tou nejlepší prevencí řady neduhů a podporuje fyzické i duševní zdraví.


Není třeba se přepínat, každý už má své menší nebo větší potíže, stačí několik hodin týdně.  

„Na základě dat získaných z dlouhodobých průzkumů jasně vidíme, že pravidelný, dlouhodobý a nepřetěžující sport působí preventivně u mnoha zdravotních potíží a zvyšuje kvalitu i délku života prožitého bez vážných onemocnění,“ říká MUDr. Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka pojišťovny OZP. Nabízí i možnost získat finanční příspěvek na více než 40 preventivních programů podle vlastního výběru.

Zázraky, které umí pohyb

J Rekreační sportování má pozitivní účinky na kvalitu kostí, svalů i vnitřních orgánů.

J Jestliže dbáme na pravidelnost, snižujeme si riziko chorob srdce, vysokého krevního tlaku, mrtvice, obezity i cukrovky 2. typu.

J Zlepšujeme si koordinaci, pružnost a rovnováhu.

J Díky sportu získáme nejen lepší fyzickou kondici, ale také se naučíme lépe řešit složité životní situace. Ideální je, když si při svižné procházce v přírodě nebo při cvičení vypneme mobil a nenecháme se ničím rozptylovat.

J Soustředění se na pohybovou aktivitu, především na čerstvém vzduchu, snižuje úzkost a podporuje kvalitní spánek.

Sport i procházky představují také skvělou příležitost, jak se sejít s podobně naladěnými lidmi a třeba i navázat nová přátelství.

Ilustrační foto: pixabay

 

 

Pokud se pravidelně hýbeme, zlepšují se naše kognitivní funkce, tedy třeba paměť, pozornost a schopnost řešit problémy.

 

Komentáře