Nosí nás celý život

Jenom od kotníku k prstům mají 26 kostiček, které studenti medicíny umějí pojmenovat jako když bičem mrská, a to i a hlavně latinsky. To my neumíme a často ani nevíme, jak se o své nohy řádně a pečlivě starat.


 

Naše noha je velmi složitý orgán, a protože v posledních desetiletích chodíme málo pěšky – a pokud ano, tak prakticky stále po tvrdém povrchu, a tak míváme s nohama problémy..

Mezi nejčastější potíže patří poruchy podélné a příčné klenby, deformity, kladívkovité prsty, bolesti pat, velmi častý je hallux (vbočený palec) a kožní problémy (záněty, zarostlé nehty, kuří oka, plísně).

Dědičnost, ale i nesprávná obuv

Některé z těchto vad mohou mít vliv i na vzdálené lokality těla. Rotace kostí, třeba od vbočeného palce směrem nahoru způsobuje potíže s koleny, šikmé postavení pánve a přetížení svalů, což může vést až k nevratným změnám v ploténkách, v obratlích, v ramenou a způsobovat i bolesti hlavy.

Ortopedická deformita, jakou je vbočený palec (hallux valgus), se léčí nošením obuvi se správně a na míru vyrobenou stélkou. Pokud je palec výrazně stočen k ostatním prstům a vyklenutí v místě jeho kloubu je hodně výrazné a bolí, je na místě operace.

Staráme se?

Nabízí se srovnání s péčí o obličej. O ten obvykle pečujeme pravidelně, používáme kvalitní kosmetiku – a na nožky často zapomínáme. Ke správné péči o nohy patří prevence deformit, masáže, pedikúra i vhodné kosmetické přípravky. A také kvalitní obuv. Ty nejdražší boty (nejen sportovní) mívají vyjímatelné vložky, protože se počítá s faktem, že si je jejich majitel nahradí vlastními, vyrobenými na míru.

Jak by měly vypadat správné boty?

Měly by mít pohodlný tvar a pružnou podešev, pevný, nepříliš vysoký, ale zároveň ne nízký opatek (pokud nevíte, tak to je ta část boty, která obepíná patu a udržuje ji stabilní). Maximální výška podpatku by měla být 3-4 cm.

Co se vyplatí

nohy si prohlížejte pravidelně (u diabetiků to platí s několika vykřičníky!), sledujte barvu a citlivost pokožky na nohou i kvalitu nehtů

☝po umytí a pečlivém osušení (pozor na plísně) si vmasírujte krém

☝choďte na pedikúru (doma si správně stříhejte a pilujte nehty)



☝při koupi bot, především pokud jste už „věkově vyspělejší“, nepodléhejte módě, pro sport a pěší výlety si kupte kvalitní sportovní obuv

☝boty často střídejte

☝při bolestech a počínajících deformitách se poraďte s lékařem

Chůze naboso?

Rozhodně ne po rovné tvrdé podložce, doma jen v případě, že máte vysoké husté koberce.

Ilustrační foto: pixabay

 

Komentáře