Hezké bílé... Jak na to

Dokonalé zářivě bílé zuby jsou krásné, ale jen někdo je má „od přírody“. Ovšem některé přípravky z obchodů nebo rady na domácí bělení mohou zuby nenávratně poškodit. Čeho se vyvarovat a co pomůže?


Barvu zubů ovlivňuje věk, geny i životospráva. Příčin žlutavého zabarvení zubů je několik, a jen některé z nich lze odstranit. Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují barvu zubů, jsou geny.

Jako obvykle - geny

Ty rozhodují i a jejím vývoji ve stáří, o průhlednosti zubů i o tloušťce skloviny – a to všechno má vliv. Dentin, jedna ze tří tvrdých zubních tkání, je totiž přirozeně nažloutlý. A čím je sklovina tenčí, tím více dentin prosvítá a zuby jsou žlutější. Prosvítající dentin nelze bělením ovlivnit. Další příčiny, jako je konzumace některých potravin, kouření nebo zubní kámen, ovlivnit lze.

Zubní hygiena je jediným řešením

Nejúčinnější je pravidelné a poctivé čištění zubů ve třech krocích, díky kterému dokonale odstraníte zubní plak. Ten má na svědomí jednak narušení zubní skloviny a postupné prosvítání zubu, jednak na něm ulpívají i pigmenty z potravin. Nezapomeňte i na to, že se plak tvoří i v mezizubních prostorech a v prostoru mezi zubem a dásní, a proto je potřeba kromě zubního kartáčku používat také dentální nit a ústní vodu. Například jeden typ ústní vody Listerine pomáhá odstraňovat nežádoucí zabarvení zubů a nepoškozuje zubní sklovinu. První výsledky můžete pozorovat již za týden.

Správná životospráva pomůže nejen zubům

Za potraviny a nápoje, které nejvíce ovlivňují zabarvení zubů, se považují červené víno, káva, černý čaj, tmavé bobuloviny, a dokonce i kečup. Nemusíte je zcela vyloučit, ale doporučuje se jejich omezení. Po konzumaci si vypláchněte ústa čistou vodou nebo ústní vodou. Snadnější a ze zdravotních důvodů navíc nejlepší je skončit s kouřením.

Babské rady moc nefungují

Mezi častá doporučení na domácí bělení zubů patří i používání jedlé sody, prášku do pečiva, citronové šťávy nebo soli. Tyto přípravky však narušují zubní sklovinu a zuby oslabují; některé z nich nemají prokazatelný bělící účinek. Pokud tedy preferujete bělení zubů v domácích podmínkách, raději zainvestuje do sad na domácí bělení zubů (postupujte přesně podle návodu).






Komentáře