První máj se povedl

Nevím jak kdo, ale naprosto jsem vymazala z paměti průvody, vlastně jsem si na ně vzpomněla až teď při psaní, a soutěž, kdo dřív zdrhne z povinné účasti. To bylo v Praze. Letošní 1. květen si v Českém Brodě užili všichni, v první řadě milovníci starých aut.



Ten den od rána je českobrodské náměstí plné nádherných nablýskaných  automobilů, které si prohlížejí stovky mužů všeho věku; žádný jiný den není náměstí tak zaplněné jako prvního máje.

 


V poledne tu totiž startuje závod historických aut, a letos se konal už 90. ročník.  


Některé dámy, které doprovázely své partnery, se oblékly ve stylu dejme tomu 30. let, a protože foukalo, klobouk si chránily závojíčkem. I majitel vozu byl dobře oblečený -  oblek s proužkem a

 samozřejmě klobouk. Slušelo jim to moc.

Na náměstí byly stánky s jídlem, pivem, kavárna Zrníčko nabízela nejlepší kávu ve městě, pro dámy - a těch tu bývá kupodivu menšina - byly na druhém náměstí stánky s módou, ne čínskou, ale pod značkou Fler. A k tomu všemu hrála kapela M.A.S.H. pod vedením Jirky Šamana.

To bylo ráno a dopoledne, večer jsme šli do kina. Ne do běžného, ale do artkina, které tu máme vždy prvního v měsíci. Viděli jsme spoustu skvělých filmů, třeba Cestu pustým lesem, Mamacruz, Zónu zájmu, Oppenheimera a teď černobílý němý film Drvoštěp s Anny Ondrákovou a Karlem Lamačem, který film v roce 1922 i režíroval.



Nechyběl ani klavírní doprovod - tak jak to kdysi v biografech bývalo. Moc hezký zážitek. 

Nemáme tu Petřín se sochou Karla Hynka, ale užili jsme si to zase jinak...


Komentáře