Jak se žije s RoSkou

Příčina je bohužel neznámá. Je to chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, které častěji postihuje ženy, většinou mladší. Jmenuje se roztroušená skleróza.



Projevuje se poruchami zraku, chůze, koordinace, citlivosti. Nemoc někdy vyvolá infekce nebo velký stres, rizikovými faktory jsou genetické dispozice, nedostatek vitaminu D a také kouření. Období klidu se střídá s ataky nemoci, ale - dá se s ní žít, jak ukazuje příběh pacientky Jany. 

Je jí 36 let a první příznaky se u ní objevily už ve třiadvaceti. Tehdy studovala v Anglii a prvním příznakům nevěnovala moc pozornosti:

Začaly mě brnět konečky prstů na rukou i nohou a postupně to přecházelo do celého těla. Po měsících se můj stav zhoršil tak, že jsem měla mžitky před očima, špatně jsem ovládala ruce - až tak, že jsem se nemohla ani učesat.

Jana se vrátila domů do Česka a bála se, že má třeba nádor na mozku. Vyšetření magnetickou rezonancí a lumbální punkce ukázaly, že je to roztroušená skleróza. Začala se léčit, vrátila se do Anglie ke studiu práv, ale zdravotní potíže ji trápily dál:

Stále se mi vracelo nepříjemné brnění a po dvou letech jsem si prošla velkou atakou nemoci. Lékaři se rozhodli pro jiný typ terapie, a ta zabrala. Už deset let žiju jako každý jiný zdravý člověk.

Jana se po studiu rozhodla pro částečný pracovní úvazek, ale v současné době pracuje naplno, cestuje, sportuje, snaží se nestresovat a také pečlivě dbá na vyvážené stravování. Pomohla jí i psychoterapie a fyzioterapie, kterou potřebovala hlavně v začátcích onemocnění. Angažuje se i v pacientských organizacích na evropské úrovni, loni působila jako zastupující ředitelka Evropské platformy pro roztroušenou sklerózu se sídlem v Bruselu.

Jana to prostě nevzdala...

Komentáře