Znáte svou štítnou žlázu?

Někteří lidé přikládají svou obezitu snížené funkci štítné žlázy, ale takových případů je minimum, jen přibližně 5 procent. U 95 procent je to naopak; pokud zhubnou, stav se obvykle upraví i bez léků. 


Takže, přátelé, při zhubnutí se snižuje nejen hladina krevního tlaku a cholesterolu, ale upravuje se i funkce štítné žlázy. Jen si to vzít k srdci...


Loni se s onemocněním štítné žlázy léčilo asi 620 tisíc pacientů a další desítky tisíc o své nemoci nevědí. A to i proto, že už díky jodování soli nevídáme strumu (vole) na krku. Operace, při níž se štítná žláza částečně odstraňuje, je indikována v případě, že přestala reagovat na farmakologickou léčbu, nebo jde o zhoubný nádor.
Zvýšenou činnost štítné žlázy provází vysoký krevní tlak a vyšší srdeční činnost, únava a hubnutí. Při snížené činnosti tohoto orgánu se objevuje větší únava, zadýchávání, zimomřivost, apatie a někdy i bolest kloubů.
Vyšetření je důležité, především těhotné by je měly absolvovat, ale čekací doby u endokrinologů  jsou často delší než tři měsíce. Tak to neprošvihněte.

Komentáře