Migréna bere radost ze života

Migrénou trpí asi milion Čechů. Přesto jsme tento příspěvek zařadili do dobrých zpráv. Tato nepříjemná a obtěžují nemoc se dá léčit. A to mnozí z migreniků netuší; je jich prý téměř 40 procent.


Bolest hlavy nemusí být migréna

Mnozí z nich spoléhají na samoléčbu, bolesti řeší nekontrolovaným a nadměrným užíváním analgetik. Některé typy klasické bolesti jsou hlavy jsou důsledkem nachlazení, jiné mohou být  závažné a život ohrožující, například zánět mozkových blan.

První je vysledovat spouštěče

U lehčích typů lékaři doporučí vybraná analgetika nebo triptany, které tlumí akutní záchvat. U těžších a těžkých forem nemoci je nutná preventivní léčba, která umí snížit počet a intenzitu záchvatů. Nejnovější možností léčení představují biologika.


MUDr. Jolana Marková, primářka Neurologické kliniky 3. LF UK doporučuje migrenikům objednání do některého ze specializovaných center a spolu s medikamentózní léčbou i úpravu denního režimu, zdravý životní styl a hlavně vysledování tzv. spouštěčů migrény. Ty jsou u každého nemocného trochu jiné.
Poraďte se s lékařem, ten vás po posouzení potíží pošle ke specialistovi.  Podívejte se i na www.omigrene.cz.

Příznaky - kdo je nezažil, ať si blahopřeje

Nevolnost, zvracení, extrémní únava, světloplachost, někdy tzv. aura  se zrakovými poruchami - a samozřejmě středně až velmi silné záchvaty bolesti. 
Pacienti s chronickou migrénou zažívají tyto ataky až polovinu dnů v měsíci!

Komentáře