Mendelův obří hrášek se kutálí v Brně

Ještě nemáte tip na prázdninové čtení? Mendelův trpaslík od Simona Mawera patří k jeho nejúspěšnějším knihám a objevuje s v ní řada českých, přesněji moravských reálií. 

 

Vědce, který pokusy s hrachem za zdmi augustiniánského opatství na Starém Brně položil základy moderní genetiky, zná celý svět. Gregor Johann Mendel se narodil před 200 lety.


V Brně si jej připomenou sedmimetrovým hráškem, který se bude kutálet kolem známých brněnských dominant - od sochy Jošta na Moravském náměstí přes Špilberk, Campus Masarykovy univerzity, ke kostelu sv. Michala, k Mahenovu divadlu až do opatství na Mendelově náměstí, kde bude součástí festivalu Mendel (od 17. do 19. července). 
"Mendelovy zákony o dědičnosti znaků platí dodnes," připomíná Blanka Křížová, ředitelka Mendelova muzea v Brně. Na zahradě opatství jsou stále základy skleníku, ve kterém Mendel léta prováděl pokusy s hrachem.


O tom všem se dočtete i v knize Simona Mawera (na snímku). Mezi jeho další úspěšné tituly patří například Pražské jaro nebo Skleněný pokoj. Znáte, že...

Foto: wiki a archiv

Komentáře