Proti křečím: minerálka, nebo rum?

Možná to taky znáte. Uprostřed noci nebo k ránu se v postýlce protáhneme - a je to tady. Když nás chytne křeč do lýtka, ještě se to dá zvládnout, ale pokud se objeví ve stehně, je to bolest málem k nevydržení. Stává se to i po větší tělesné námaze. Co dělat? 


Pokud zapátráme po příčině, obvykle si uvědomíme, že jsme málo píli. Nedostatek tekutin neboli dehydratace je jednou z nejčastějších příčin křečí v dolních končetinách. Poruchy metabolismu v buňkách a následné stahy svalových vláken, tedy křeče, mohou být i důsledkem užívání některých léků (poraďte se s lékařem) nebo nedostatkem určitých vitaminů a minerálů, především hořčíku, ale i vápníku a draslíku. 

Křečemi víc trpí starší nebo obézní lidé; připomeńme si, že senioři mívají snížený pocit žízně.

Prevence

👉mysleme na dostatek tekutin, jejich potřeba se zvyšuje během fyzické aktivity

👉fyzioterapeuti doporučují protažení svalů a šlach, a to nejen před sportovní aktivitou a po ní, ale i před spaním

👉správná výživa s dostatkem minerálů, v krizi pomáhá například Magne B6 nebo jiné přípravky z lékárny

👉noste vhodnou obuv; ke křečím přispívají i vysoké podpatky


První pomoc

Dostatečně se napijte vody nebo lépe minerálky s obsahem hořčíku.

Když se křeč objeví v lýtku: protahujte lýtkový sval (stoupněte si a postiženou nohu protahujte dozadu, celé chodidlo se snažte mít na zemi)

Když se křeč objeví ve stehnu: bolest je intenzivnější a obvykle trvá déle; nohu se nesnažte natáhnout, lehce ji masírujte a mějte ji v teple pod dekou

Babská rada?

Dočetla jsem se, že lze postiženou nohu masírovat rumem. No - nevím. Pokud vám této tekutiny nebude líto, můžete to zkusit. Napište mi, jestli to pomohlo.

Foto: pixabay


Komentáře