Zarůstající nehet umí potrápit

Otlaky, mozoly, kuří oka - to všechno se může na nohách objevit. A taky je tu problém se zarůstajícími nehty. O to větší dnes, když na pedikúru nemůžeme. A tak nezbývá, než si poradit vlastními silami.


Pokud jeden nebo oba okraje ostrého nehtu, obvykle na palci, tlačí na okolní kůži, mohou koncovou hranou vrůstat do jemné pokožky kolem a jakoby ji proříznout. Postižená oblast zčervená, bolí a ráda se tam usazuje infekce. Obvykle se to víc týká těch, kteří mají kladívkovité prsty nebo vbočené palce. A pokud máte v dolních končetinách horší krevní oběh, mohla by vám hrozit i různá jiná nebezpečí.

Jak ošetřovat

Zkušenou a šikovnou pedikérku v současné době navštívit nemůžeme, a tak zkusíme následující postup:

+připravíme si teplou koupel nohou, a to i dvakrát denně, do vody přidejte větší množství soli (horká voda změkčí kůži, sůl dezinfikuje); potom nožky umyjeme, osušíme a překryjeme suchou gázou

+odvážnější a statečnější vezmou vhodný nástroj z manikúry (vysterilizovaný čistým lihem nebo dezinfekcí) a mezi ostrý okraj nehtu a kůži opatrně vsunou malý (opravdu malý) kousek sterilní gázy

+na ošetřené místo aplikujte antiseptikum, nejlépe ve spreji

+v lékárně se poptejte na vhodnou dezinfekční mast

Každý den, to snad ani nemusíme připomínat, si vezmeme čisté ponožky, nosíme pohodlnou obuv se širší špičkou - stejně můžeme jen na procházku a nikam "na parádu".

Pokud se věnujeme podzimní údržbě zahrady nebo bytu, budeme opatrní, aby nám na nohu něco nespadlo.

Pokud by se objevila infekce, neváháme s návštěvou lékaře.

Stříháte si nehty správně?

Většinou jistě ano, ale při zarůstajících nehtech platí zásada: nestříhat je příliš nakrátko, spíš do rovna a okraje trošku a opatrně opilovat, aby nebyly ostré.






Komentáře