Nová středomořská perla

V této zemi prý platí, že rozlitá káva přináší finance. Brknout o hrneček s kávou není problém, zlepšení stavu peněženky problém je, obzvlášť v této době. Ale možná, věřme tomu, přijde doba, že rozbijeme prasátko a někam vyrazíme. Co třeba Albánie? Jela bych hned.


Už v roce 2011 označili vydavatelé oblíbených turistických průvodců Lonely Planet Albánii za číslo 1 v žebříčku destinací, které by si lidé neměli nechat ujít. Jsou tu nádherné hory s populací orlů skalních (na sbímku úplně dole), ale i krásné pláže pro ty línější. 

Zajímavost první 

Pokud jste dobrodružná povaha, můžete bydlet v některém z tisíců bunkrů, které tu nechal před lety vystavět diktátor Enver Hodža. Tipla bych si, že v létě tam bude příjemný chládek. Kdyby albánská tradice rozlité kávy fungovala, můžete si bunkr nebo apartmán koupit, prý levně. Z Prahy do Tirany se dostanete za dvě hodiny a akční ceny zpátečních letenek činí asi 2300 Kč.

Především v oblasti Durrës a Golemu vyjde vlastní bydlení levně. Užijete si  jak středomořské klima přímo u moře, tak celoroční aktivity v horách. Navíc vás nezastaví ani pandemie covidu-19, protože vlastnictví apartmánu se automaticky rovná povolení cesty do Albánie. (Více na https://www.myalbania.net/ - specialista na investiční byty v Albánii.)



Zajímavost druhá

Albánie má spoustu tváří. Může mít tvář uhrančivé držitelky Oscara Sandry Bullock, které albánské kořeny napomohly v roce 2015 k titulu Nejkrásnější ženy světa - podle magazínu People. Stejně tak může mít rebelskou tvář Al Pacina, jehož rodina pochází původně z dvacetitisícového Krujë v centrální Albánii. Může mít i láskyplnou tvář misionářky Matky Terezy, která se narodila jako Agnes Gonxha Bojaxhiu albánským rodičům v makedonském Skopje.









Komentáře