Klid v duši i doma

 

Vánoční úklid neznamená totální rodinné šílení, následnou migrénu a bolesti v zádech. Postavme se k němu čelem, ale rozumně a v klidu.

Jedna z mých kolegyň kdysi vyprávěla, že těsně před zavoněním ohlašujícím Ježíška ještě horečně převléká postele, protože by nebyla v klidu, kdyby po Štědrém večeru neulehla do čistých povlaků. Ke štědrovečerní večeři sice sedala ve velké večerní a v lodičkách, ovšem schvácená a naštvaná.

Myslíte, že si někdo z blízkých nebo dokonce návštěva všimne, že nemáte čerstvě povlečeno, ale zato máte šmouhu na okně, bude zkoumat lustr zevnitř nebo nakukovat do šuplíků v kuchyni? Nebude.

Některé prvky tak zvaného velkého úklidu lze při dobré vůli - někdy s přimhouření obou očí - pokládat i za kondiční, protahovací a podobné cvičení.


 

Ekologicky

Vrstvu vodního kamene na vodovodních kohoutcích obalte asi na 2 hodiny hadříkem namočeným v octě, můžete jím přetřít a pak vyleštit i vodovodní baterie.

Octem v teplé vodě můžete umýt i plastové části sprchy, skleněné sprchové dveře i zažloutlá místa na vaně.

Sklenice z křišťálového skla myjte studenou vodou s přídavkem octa – teplem ztrácejí lesk.

Termosku s nepříjemným pachem vypláchněte octovou vodou.

Octem se dobře čistí skvrny od much na zrcadle, kachlíky a usazeniny v záchodové míse

Voda s octem, novinový papír nebo staré nylonové punčocháče dobře čistí okna, a to i ušpiněná během malování bytu.

Octová voda rozzáří vybledlý koberec

Nečistoty z váz s úzkým hrdlem odstraníte tak, že do nich nalijete horkou vodu s octem a s rozdrcenými vaječnými skořápkami. Několikrát protřepejte.

Chladničku po každém umytí vytřete octovou vodou.

Domov dobře vypadá, pokud je v něm co nejméně zbytečností a prachu, pokud je v pořádku hygienické zázemí, pokud se zrcadla lesknou a kuchyň, dnes často spojená s obytným prostorem, působí neupatlaně.

 

Vyhazujte

Vyhoďte všechno, co jste od minulých Vánoc neměla na sobě, do popelnice vyneste nahromaděné stohy starých časopisů a všechny „okrasné“ předměty - lapače prachu, které jste sice dostala a neudělala jste si k nim vztah. (Možná dostanete od Ježíška jiné.) Smutně zaprášeným pokojovým rostlinám umyjte listy nebo je osprchujte.

Aranžujte

Pomeranče a citrony můžete vyzdobit ornamenty ze zapíchaných hřebíčků (myslíme samozřejmě koření) a spolu s hezky naaranžovaným cukrovím provoní byt. 


Dodržujte tradice

Každá rodina má své tradice – vyhlížení první hvězdičky, rybí šupiny pod talířem s rybí polévkou nebo ozdoby po mamince na stejném místě vánočního stromku. To jsou ty důležité věci v životě. Jestli jsme nestačily mít byt jako klícku na sto procent, to je přece úplně jedno.

Tak bezkovidové, šťastné, veselé!

Foto: pixabay a archiv

 

 


 


Komentáře