Když hvězdy září

 

Tak se jmenuje výstava v nové budově Národního muzea. Pokud rádi vzpomínáte na éru skvělých českých herců, kteří s námi (většinou) už nejsou, zajděte se tam podívat.


Můžete si prohlédnout třeba část pracovny Oldřicha Nového (na úvodním snímku),  šaty Adiny Mandlové, šperky Emy Destinnové nebo mobiliář z bytového divadla Vlasty Chramostové. 

Najdete tu i ikonické kostýmy z oblíbených českých pohádek - například Popelčiny šaty a střevíček z pohádky Tři oříšky pro Popelku, které na sobě měla Libuše Šafránková nebo kostým Vladimíra Ráže z Pyšné princezny, které zapůjčilo filmové studio Barrandov.  K vidění je i cena Thálie udělená Josefu Abrhámovi v roce 2020 či Český lev Ivana Trojana ze stejného roku.

Jsou tu i fotografie z nejoblíbenějších českých filmů, snímky známých herců i dokumenty ze slavných divadelních inscenací; kdo viděl Kočičí hru s Danou Medřickou, těžko na toto nádherné představení zapomene.
 Líčidla, zlomvazky a drobnosti našich slavných herců.

A pokud si chvilku posadíte k promítacímu plátnu, možná vás jako mne zaujme krátký film Radúze Činčery o tom, jak Otomar Krejča spolu s Janem Třískou, Marií Tomášovou a dalšími hereckými hvězdami připravoval legendární inscenaci Romea  a Julie. 



Expozice bude k vidění do konce září.

Komentáře