Co když je všechno iluze

Kutná Hora. Že jste tam byli? Že to tam znáte? A že je zima a vůbec nevlídno a jaro jakoby v nedohlednu? Ano, na procházku to moc není, ale když zaparkujete blízko Barbory a půjdete i do GASKu, prožijete hezký den.


Chrám sv. Barbory je zrenovovaný a září zlatem i zajímavou historií. Tento klenot pozdní gotiky je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a je otevřený každý den.




Galerie GASK je hned vedle chrámu. Bývalá jezuitská kolej je dnes nádhernou galerií, a vy můžete navštívit dvě pozoruhodné výstavy. 

Cesta předurčena osudem

Dvojčata Květa a Jitka Válovy (na snímku dole z filmu, který se na výstavě promítá) byly výraznými osobnostmi českého umění a "jedna duše ve dvou tělech". Jejich životní pouť začala v době, kdy byly totálně nasazeny ve kladenské Poldovce. Žily spolu celý život jen z minimálních příjmů, ale jejich dílo má obrovskou sílu a duchovní náboj. Pozor, výstava končí už 19. března.



Stavy mysli / Za obrazem

Tato stálá expozice GASKu není klasickým způsobem prezentace; je založena na spektru citového a myšlenkového stavu mysli snad každého z nás. Samota, přátelství, touha, odvaha, sobectví, soucit, volnost - celkem dvaačtyřicet "stavů mysli" je doplněno obrazy známých autorů (tady jsem vybrala Josefa Čapka) a citáty známých osobností. 


Na tuto výstavu si dejte čas, a třeba se tam i vraťte při další návštěvě města. Stojí to za to.



A tenhle je, kromě Karla Čapka,  můj oblíbený Woody Allen:




Komentáře