Tady se to rodí...

Budova, kde by se mohla natočit pěkně tajemná detektivka Agathy Christie, je v provozu je téměř 150 let. Je to nejstarší pražská porodnice - zkrátka Apolinář. Kdo se tam narodil, ten je na to pyšný!



Zvenku starobylý novogotický skvost, uvnitř nejmodernější vybavení a dokonalá odborná péče. Před pár dny tu uvedli do provozu nové porodní centrum.

 

                                                    Ročně se tu narodí až čtyři tisícovky miminek

Mají k dispozici moderní porodní pokoje - jeden dokonce s vanou, kde se mohou odbývat i klasické fyziologické porody pod vedením porodní asistentky. Apolinář je prvním pracovištěm v republice, kde mají porodní asistentky s akreditací ministerstva zdravotnictví pro samostatnou práci. 


                                           Porodní pokoj s vanou v rohu

Fyziologický porod je přirozený děj, ale je nutné zajistit bezpečnost a odbornost. Výhodou je, že pro případy nepředvídatelných nenadálých komplikací je ti k dispozici tým perinatologů, neonatologů a specialistů intenzivní medicíny. 


Operační sál

Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK v Praze, kterou většina lidí zná jako Apolinář, má řadu dalších aktivit - stará se o rodičky s diabetem a dalšími nemocemi, pořádá kursy předporodní přípravy, přednášky a cvičení pro těhotné i po porodu, pomoc a podporu kojení, cvičení po porodu a v případě potřeby zajišťuje i konzultace s nutričními terapeutkami a psycholožkami.

Zajímavost: v budově je i nádherná kaple sv. Kříže (na snímku), a také malé postranní dveře, kterými kdysi chodily dámy, které chtěly utajit porod. V budově tehdy fungoval i nalezinec.

Foto: autorka a pixabay


Komentáře