Lásky čas on line může být podvod

V čem spočívá podvodné jednání některých neseriózních online seznamek? A jak se případně podvodnému jednání těchto platforem bránit?


Májová doba přímo vybízí k hledání nové lásky. Příležitostí, jak najít partnera na celý život, jsou stovky. I online svět nabízí nejrůznější weby, chaty a mobilní aplikace, které slibují zázračné algoritmy pro nalezení dokonalé polovičky.

Jenže: některé z těchto seznamovacích služeb spotřebitelům přinesou spíš nešťastný pohled na bankovní účet, ne romantické seznámení a pak lásku na celý život.

Na co si dát při výběru seznamovací služby pozor? Především starší generace by měla zbystřit a nenaletět podvodníkům.

Falešné profily

Seznamovací služby, na první pohled seriózní, se staly nástrahou pro lidi hledající lásku či přátelství online. Slibují svým uživatelům pomoc s nalezením ideálního partnera. Za slibem se však často skrývá podvodné jednání. Uživatelé mohou být lákání na webové stránky slibující skvělé možnosti pro seznámení. Jakmile však zájemce zaplatí určitou částku za využití služby, zanedlouho při pokusech o seznámení může zjistit, že se tam skrývají pouze falešné profily.

Prodlužování členství

Dalším častým nešvarem podvodných seznamek je nastavení a informování o platebních podmínkách za čerpání služby, kdy mnohdy dochází k neoprávněnému strhávání peněz z účtu uživatelů. V některých případech podvodné seznamky strhávají svým uživatelům peníze za služby, které prezentovaly jako bezplatné. V jiných případech podvodné seznamky využívají tzv. automatické prolongace smluvního vztahu.

„Automatická prolongace je jednoduše řečeno automatickým obnovením členství po uplynutí původně sjednané doby (typicky jeden měsíc), a to zpravidla na následujících 12 měsíců,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Automatická prolongace sama o sobě není problém. Potíž nastává v případě, pokud uživatel o tomto prodloužení není správně informován:

„Pokud uživatel seznamovací služby není v rámci registračního procesu řádně poučen o trvání závazku, způsobu jeho ukončení nebo o ceně, za kterou je služba poskytována, mohl by namítat, že byl společností uveden v omyl o rozhodující okolnosti, a stržení částky by tak bylo neoprávněné,“ upozorňuje E. Hekšová.

Vymazání profilu neruší závazek

Mnoho uživatelů situaci, kdy jsou jim z účtu strhávány neočekávané částky, snaží vyřešit smazáním svého profilu. To však nestačí. Zrušením účtu nemusí dojít k zániku závazku, a proto je třeba smlouvu se seznamovací službou preventivně vypovědět, a to vždy v písemné formě, nejlépe zaslat doporučeně s dodejkou. V takovém případě, pokud by došlo k dalšímu sporu, bude mít uživatel důkaz o zaslané výpovědi.

Ilustrační foto: pixabay

 

 

Komentáře