Lipedém není obezita

Onemocnění - patologické ukládání tuku - postihuje přibližně jednu ženu z deseti. Výraznější potíže obvykle začnou v pubertě nebo po porodu. Na bocích, na stehnech a v horní části paží se nadměrně ukládá tuk.

Lipedém je onemocnění, které se v některých rodinách objevuje i dědičně. Zpočátku se zdá, že se problém může vyřešit změnou životního stylu, dietou a cvičením. Velmi smutným faktem, jak o tom svědčí vyprávění některých pacientek, je fakt, že někteří lékaři nerozpoznají nemoc včas a opakovaně svým pacientkám poradí pouze to, aby se víc snažily zhubnout.

Svědčí o tom i příběh Hany Čechové


"Začalo to v pubertě. Sportovala jsem, minimálně jedla, ale efekty na mém těle nebyly vidět, anebo jen minimálně. Začala jsem mít ruce zápasnice a neobvykle silná stehna. A ,ovarová' kolena," představuje svůj dojemný životní příběh Hanka.

K typickým příznakům nemoci patří pocit výrazně těžkých a oteklých nohou, bolestivost, modřiny.

"Začala jsem chodit i do fitka, ale za čas jsem nemohla ani pořádně chodit, přišly bolesti a křeče. Říkala jsem si - proboha, proč? Lékaři mi říkali, že jsem prostě moc silná a nabízeli mi podvázání žaludku. Až kamarádka se o mé nemoci něco dočetla a poslala mě na správné místo."

Hanka absolvovala liposukci. Ze stehen jí odstranili více než 10 litrů tuku, z paží 5 a půl. 

"Mám skvělého manžela, který mě podporuje, a tak jsme si na tento zákrok vzali půjčku, protože jej pojišťovna nehradí. Teď bych ještě potřebovala odstranit přebytečnou kůži, ale na to už teď nemáme finance."

Petra Žďárská má podobné zkušenosti:

"Po porodu mi lékařka řekla, že jsem ,jen' tlustá. Moc jsem nepochodila ani v jiných zdravotnických zařízeních, ale pak jsem uprosila jednu lékařku, aby mi dala doporučení k vyšetření na cévním oddělení. A tam mi řekli: Máte lymfedém."

Včasná diagnostika

Na toto onemocnění prozatím neexistuje léčba, která by jej zastavila anebo vyléčila. Proto je důležitá včasná diagnóza, protože podpůrná opatření mohou výrazně pomoci. 

💪Nošení kompresního oblečení, které v běžném denním životě uleví od otoků a bolestí nohou, protože podporuje žilní a lymfatický tok, a také správnou cirkulaci krve. Tím se sníží i bolestivost a hromadění tekutin. (Informace o kompresním oblečení, které se používá i po liposukčních zákrocích, a o vhodných kosmetických přípravcích najdete na www.lipoelastic.cz.)

☝Správně volená nízkosacharidová dieta pomáhá zmírňovat otoky. Je tedy nezbytné vyřazovat průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr, lepek a některé mléčné výrobky.


"Jedinou možnou terapií je dnes liposukce tukové t káně," tvrdí odborníci, například MUDr. Slavomír Rozkošný a MUDr. Jiřina Šilhánková (na snímku). "Nejde o klasickou estetickou liposukci, ale o zdravotní výkon z medicínské indikace, který zbaví pacientku bolestivých symptomů, zabrání progresi nemoci zlepší kvalitu života." 

O tomto tématu si můžete přečíst i na: https://www.druhydech.com/2023/04/neni-to-obezita.html

Foto: archiv dr. Šilhánkové a autorka

Komentáře