Pozimní smutky - a obezita?

A máme tu, aspoň mnozí z nás, typické podzimní chmury. Ve čtyři odpoledne už skoro tma, sluníčko přes den málokdy, a to se k tomu letos na podzim opět přidává covid, inflace, zdražování a dost nejistoty do budoucnosti.

Podzimní depky se projevují horší náladou, přecitlivělostí, větší potřebou spánku a u mnohých z nás i nadměrnou chutí k jídlu, a tím i k přibírání na váze.

U většiny lidí trpících sezonní afektivní poruchou (SAD), jak se tento stav odborně nazývá, jsou projevy deprese mírné až středně těžké a většinou vymizí s příchodem jara. Ovšem velké množství jídla, zejména vysoký příjem sacharidů, vede k problémům:

„Sacharidy jsou nejrychleji využitelným zdrojem energie. Jejich nadbytečná konzumace ovšem vede k přebytku energie, která, pokud není spotřebovaná, ukládá se v těle ve formě tuku a vede ke vzniku nadváhy, obezity a s nimi spojených komplikací,“ říká MUDr. Emilie Niedobová, primářka interního oddělení nemocnice v Kolíně (na snímku)


Souvislost deprese a obezity

Spojitost mezi jídlem a náladou ovšem není ničím novým. Příjem jídla nepochybně obecně uklidňuje. Zvýšená chuť k jídlu může mít někdy dokonce rysy blízké drogovým závislostem. Předpokládá se, že osoby s depresí mají v důsledků narušení stresových systémů nebo nezdravého životního stylu vyšší pravděpodobnost rozvoje obezity a obézní lidé přes negativní vliv obezity na vzhled více inklinují k rozvoji deprese. Jak deprese, tak obezita jsou velmi rozšířené potíže, jejichž výskyt ve společnosti neustále roste. Obě tyto nemoci – nejen deprese, ale i obezita je nemoc - sebou nesou i zvýšené riziko dalších onemocnění.

Důsledky vysokého příjmu sacharidů

„Nadměrná konzumace sacharidů souvisí s rizikem metabolického syndromu a může vést k významnému zvýšení hladiny tuku v játrech. K výrazným změnám v ukládání tuku v játrech může dojít již po týdnu,“ doplňuje MUDr. Niedobová, a to je docela šokující informace.  

Játra jsou důležitým orgánem, který plní více než 500 tělesných funkcí souvisejících s trávením, imunitou, metabolismem lipidů i sacharidů. Vysoká hladina tuku v nich může způsobovat jejich ztukovatění neboli steatózu. A toto onemocnění se v populaci v posledních letech objevuje velice často. Přemíra tuku v játrech může vést k zánětu, a někdy dokonce přerůst až v cirhózu jater.


Jak na podzimní depresi?

Řešit sezonní afektivní poruchu zvýšeným příjmem ať už sacharidů, nebo jídla obecně, je tedy začarovaným kruhem, který může deprese ještě více prohlubovat a způsobovat další zdravotní komplikace. Efektivní léčbou u těchto pacientů bývá například ranní aplikace světla s intenzitou 2 500- 10 000 luxů, které má spektrum podobné tomu slunečnímu, ovšem bez ultrafialové složky. Tato léčebná metoda má velmi rychlý účinek a někdy plně odstraní depresi již po týdnu aplikace.

Na pochmurné stavy pomáhá rovněž udržovat pevný režim dne, v němž nechybí prostor pro pravidelný spánek, vyváženou stravu a aerobní cvičení. Zdravá strava a pravidelný pohyb navíc pomáhají zlepšovat fyzickou kondici, udržovat váhu pod kontrolou. Je to i základní léčebný postup i při zmiňovaném ztukovatění jater. Na podporu regenerace jaterních buněk při steatóze je možné užívat také esenciální fosfolipidy. Poradí vám v lékárně.

Foto: pixabay a archiv

 

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat